zondag 2 januari 2011

Kniepertjes zijn heerlijk, maar ....

.... je moet er wel wat voor over hebben. Extreme gladheid en een zware regen- en windbui bijvoorbeeld.
Als ik vanmorgen uit het raam kijk is alle water rond onze boerderij weer bevroren. Buiten blijken de straatstenen te zijn voorzien van een dun laagje ijs. Met grote moeite lukt het me om op de dijk voor ons huis te komen. Eenmaal in de Quest blijk ik zelfs het heel vlakke talud voor de pont niet op te komen. De Quest glijdt als een dronkenman alle kanten op. Weer uit de fiets strompel ik met stramme benen de pont op. Het fietspad is ook glad, eigenlijk alles waar de zon nog niet op schijnt is spekglad. Kassie-an rij ik naar Heerhugowaard waar de eerste fietsers ook al zijn komen aan glibberen.
In huize Van Hattem gaat de koffie en wat lekkers er wel in. De muis en juffrouw Katje komen bijpraten en gaan daarna hun eigen weg. Ted de Lange, hij verkocht helaas de verkeerde fiets - een Mango sport - komt onverwachts op een Greenmachine aanrijden. Ben, Marcel en Martin zijn uit Friesland komen fietsen, petje af met deze wegomstandigheden.
Even na twaalf uur vertrekken 16 velomobilisten en één tweewielige ligger voor een rondje polder rondom Heerhugowaard. De wegen zijn niet glad meer en het is heerlijk rustig rijden met snelheden tussen 25 en 30 km/u. Dat levert een gemiddelde hartslag op van rond 90 slagen per minuut.
In Obdam drinken we koffie bij familie van Pé en Tiny. Zij verwelkomen ons hartelijk en de koffie met gevulde koek en kerstkrans smaken uitstekend. Als we na een goed half uur vertrekken fietsen we linea recta een winterse bui binnen. Het waait hard en de fiets versnelt zonder trappen tot 30 km/u. De regen hagelt op de kap maar binnen blijft het lekker droog en warm. De Friese delegatie vertrekt op het meeste noordelijke punt van de route weer richting Afsluitdijk.
Mick 'liever sleutelen aan een goedkope fiets' blijft achter. Zijn ketting is er voor afgelopen maar al snel heeft ie het probleem gefixt. We verliezen de groep uit het oog en ik rij via de Waerdse Tempel naar de Smaragd.
Daar worden in hoog tempo de Kniepertjes gebakken, heerlijk met slagroom. Cees en Anita Roozendaal komen ook kniepertjes eten.
Na een uurtje kletsen gaat iedereen weer op huis aan.
Kees, Marian en Wanda, bedankt voor de organisatie van een zeer geslaagde Kniepertjes tocht.
88 km
Totaal in Quest 404 nu 10750 km (vanaf april 2010)