zondag 20 juni 2010

Garmin Topo Benelux

De meeste routes bereid ik voor met de planner van de Fietsersbond. In het buitenland gebruik ik bij voorkeur Google Earth.
Het is niet altijd mogelijk om een route voor te bereiden. Dan is het prettig als je een routeerbare kaart hebt die je langs de kortste en/of snelste weg naar je bestemming voert. De OSM Fietsmap doet dit redelijk goed, al worden langere routes al gauw het slachtoffer van geheugentekort in de Oregon.
Dat moet de Garmin Topo Benelux beter kunnen.
Rob Kaag, hartelijk dank nog Rob, is zo vriendelijk om me met de krankzinnige installatie te helpen. Er moet namelijk een Windows PC, en die heb ik niet, aan te pas komen om kaartmateriaal voor de Macintosh te converteren. Het installeren op de PC van Topo Benelux is al een hele procedure waar je zonder handleiding niet uitkomt. 16-cijferige codes van het programma, 10-cijferige codes van de Oregon en dan nog een 10-cijferige code in de software van de Oregon moeten allemaal foutloos worden ingetikt. Vervolgens moet je via een internet verbinding het geheel bij Garmin aanmelden om uiteindelijk een hele lange code te krijgen die tenslotte het spul in werking stelt.

Dan moeten alle kaarten nog worden geconverteerd naar Mac formaat en kan de kaart op de Apple en de Oregon worden gezet.
Dit soort installaties is eigenlijk schandalig ingewikkeld en neemt een paar uur in beslag. Het is goed te begrijpen dat TomTom zo succesvol is, het is daar allemaal een enorm stuk gebruiksvriendelijker. Garmin is toch wel in staat om software te maken om dit via de Mac af handelen?
De laatste verrassing is dat de uiteindelijke kaart weliswaar een naam heeft, 'family-1725', maar Garmin geeft er stiekem een andere naam aan. Zonder enige waarschuwing overschrijft Mapmanager van Garmin al aanwezige kaarten met dezelfde naam. Met deze aktie van Garmin raak ik mijn OSM kaarten van Ierland met hoogtelijnen in één keer kwijt. Gewoon allemaal heel slecht werk van Garmin.

En werkt Topo Benelux goed? Het werkt snel en ook lange routes worden vlot uitgerekend. De routes die Topo Benelux je voorschotelt zijn soms goed, soms gaat het over Keulen en Aken. Kijk maar eens naar de twee schermafbeeldingen van een identieke route van De Woude naar Castricum. Hemelsbreed is de route 7,28 km, maar er zit een meer tussen. De ene route is gemaakt met Topo Benelux en gaat via de zuidzijde van het Alkmaardermeer. Dit levert een route op van 17,8 km. Daar zit ook een stuk weg tussen waarmee je met de fiets niet mag komen. Tenslotte gaat de route van het mooie fietspad naast de Provinciale weg Uitgeest - Castricum af om dwars door Uitgeest te gaan. Totale onzin dus.
Dat doet de OSM fietsmap beter. Die kiest de goede weg via de pont in Akersloot en is maar 13,6 km lang. Het is dus zaak om de routes die Topo Benelux je voorschotelt kritisch te bekijken voor en tijdens je rit.