vrijdag 27 januari 2017

Zelf vizier racekap maken


Het polycarbonaat (Lexan) vizier van de toer/racekappen is maar beperkt krasbestendig. Zand, modder, zout en ander straatvuil komt er hoe dan ook op. Voorzichtig afspoelen met schoon water en met een zacht fleecedoekje droogmaken is de goede manier om krassen zoveel mogelijk te vermijden. Toch komen er uiteindelijk krasjes  en krassen op.


Dan komt er een moment dat de doorzichtigheid afneemt en het vizier beter vernieuwd kan worden. Tot nu toe moest een compleet vizier besteld worden. Dat kost tijd en meestal is het oude vizier nodig om de juiste maat over te nemen. Het is met 75 euro ook geen koopje.
Dit moet toch makkelijker kunnen. Daarom gaan wij het zelf maken van een nieuw vizier mogelijk maken.


Daarvoor is allereerst een vel 1 mm Lexan nodig. Uit deze plaat Lexan kunnen 2 complete vizieren worden geknipt. Met een goed scherpe schaar lukt dit prima. Als je het goed doet, zie het voorbeeld op de foto, kun je er zelfs nog een minivizier uithalen. Wil je geen minivizier maken, dan kunnen Quest en Strada rijders zelfs 3 vizieren uit deze plaat van 62,5 x 102,5 cm halen. XS rijders lukt dat helaas niet, de randen van dit vizier zijn net te lang.
Voor de stabiliteit van het vizier zitten er aan de onderkant 2 carbon staafjes gelijmd. Deze staafjes zijn superlicht maar uiterst stijf. Ze worden in de lengte ingezaagd waardoor de Lexan erin past. Deze stokjes zijn nu ook los leverbaar.De werkwijze is als volgt.
Demonteer het bestaande vizier van de kap. Verwijder de bedieningsstripjes voor gebruik op het nieuwe vizier. Leg het oude vizier op de plaat Lexan en teken de omtrek af. Geef met een viltstift de plek aan voor de boorgaten voor de bedieningspootjes en het bevestigingsgat. Knip het vizier uit en boor de gaten in dezelfde maat. Laat de beschermingsfolie zitten. Breng voldoende secondenlijm, liefst de gelvormige, in het sleufje van het carbon staafje. Haal een stukje beschermingsfolie los en schuif één kant van het vizier in het gleufje van het carbon staafje. Plak een paar stukjes plakband om het staafje van de ene kant naar de andere kant. De lijm kan nu goed uitharden. Doe hetzelfde aan de andere kant.


Als de carbon staafjes goed vastzitten kunnen de beide bedieningspootjes worden gemonteerd. Daarvoor wordt een tweetal nagels meegeleverd. In het geval er zwarte kunststof nagels worden meegeleverd is het simpel een kwestie van in elkaar drukken. Er kunnen ook metalen nagels worden geleverd die in elkaar moeten worden geschroefd. Doe wel een druppel Locktite op de schroefdraad. Kan ook met secondenlijm maar dan gaat het moeilijk weer los.

Heb je een deelbare kap, dan moet je de drukkers vervangen. Daarvoor heb je nodig:
Prym drukknoppen 15 mm. Je kunt zo'n Prym setje bestellen bij Bol.com of bij Karwei halen.


Voor minder dan de helft van de oorspronkelijke kosten heb je nu een twee prachtig heldere nieuwe vizieren en een minivizier.

Bestellinks:

http://www.velomobielonderdelen.nl/product/8541/lexan-1-00-mm

Voor degenen die het zelf maken niet zien zitten kunnen wij het vizier natuurlijk blijven maken. Stuur ons dan een tekening van de omtrek van het vizier. Geef ook de boorgaten goed aan met een viltstift. Dit is nodig omdat in de loop van de jaren de kappen zijn veranderd en ook de vizieren niet meer precies gelijk zijn.