woensdag 29 april 2009

Rose Versand

Vanmorgen rijden mijn vriend Jan Veenis en ik naar Rose Versand Bike Town in Bocholt in Duitsland. Wat is daar nou te doen? Jan wil een nieuwe racefiets en heeft zich grondig georiënteerd op de markt in Nederland en daarbuiten. Zijn keus valt op een Rose Red Bull SL 3000.
De eerste indruk van Bike Town is indrukwekkend. Een groot gebouw van drie verdiepingen waar honderden fietsen overzichtelijk zijn opgesteld. Als de eerste indrukken zijn verwerkt verkennen we het gebouw en zijn al snel op de derde verdieping waar de racefietsen zijn te vinden. Jan wordt voor een meetwand geplaatst en met een laserinstrument worden snel de belangrijkste gegevens in de computer ingelezen. Opvallend is dat er veel Nederlanders in het gebouw lopen, nog opvallender is dat er een flink aantal adviseurs zijn die Nederlands spreken.
Na de opmetingen komt er een advies uit de computer waarbij nog persoonlijke variaties bespreekbaar zijn. Zo zullen wedstrijdrenners bijv. een 2 cm lager frame voor kiezen, toerfietsers een iets hoger frame. Ook de hoogte van het stuur en de afstand van het stuur tot het zadel worden tot op de centimeter bediscussieerd. Zadel, pedalen, kleuren en wat al niet meer worden gekozen en vastgelegd.
Ik moet er niet aan denken met een racefiets te rijden, maar voor een heel scherpe prijs wordt er een perfect afgewerkte fiets geleverd met onder meer een Ultegra groep. Daar steekt mijn XT setje ietwat schraal bij af.
Nadat de racefiets is besteld dwalen we door het gebouw en verbazen ons over de kwaliteit van de presentatie en het vakmanschap van de mensen.
Beneden staan kleding, schoenen, onderdelen, voeding en accessoires overzichtelijk uitgestald. Daar vind ik mijn hoognodige mondstukje voor de Camelbak en daarnaast hangt een bijzonder handig klemmetje waarmee de drinkslang aan mijn shirt kan worden bevestigd. Beneden is ook een windtunnel te vinden waar je je nieuw gekochte kleding kan testen. Windsnelheid, vochtigheid en temperatuur is in te stellen waardoor je uitstekend kunt beoordelen of je de goede spullen hebt gekocht.
Ligfietsers hebben hier gemiddeld niet veel te zoeken, maar de faciliteiten, ruim voldoende goed personeel en een enorme keus zijn een verademing vergeleken met veel Nederlandse winkels.