woensdag 11 mei 2011

Rondje hard rijden in Noord-Holland

Vandaag wil ik een rondje Noord-Holland rijden. Gisteravond laat vraagt René van den Berg of ik hem vanuit Den Helder waar hij huisarts is, naar Hoorn wil escorteren. Ik mail terug dat als we het ritje kunnen uitbreiden met mijn eigen rondje via Den Oever en Medemblik, ik graag wat eerder uit mijn bed kom.
Om negen uur zit ik met prachtig weer in de fiets. In 1 uur 20 minuten rij ik de ruim 50 km naar het Total benzinestation aan de zuidkant van Den Helder.
René heeft er zin in, dit is beter dan het werk dat hij vannacht heeft moeten doen. Met snelheden van ruim in de 50 km/u rijden we naar Den Oever. Als René zuidelijk van Den Oever echt op het gas trapt rijden we 57 tot 58 km/u. Dit is geen grap en ik vraag me af hoe lang hij dit volhoudt. Gelukkig niet lang, want deze snelheden zijn zonder racekap en andere aero-dynamische voorzieningen domweg niet lang vol te houden.
In Medemblik, we zijn daar wel heel snel, drinken we koffie. Tijdens het rijden met hoge snelheid zie ik te laat dat Kees me belt en ik bel hem op het terras terug. Kees is samen met Pé bij Jan Reus en komen richting Medemblik. We ontmoeten elkaar halverwege en kletsen bij.
Bij Stephan van den Berg in Hoorn heeft Jan twee mooie racekappen klaar staan. René neemt zijn witte kap in ontvangst en ik zet een heel fraaie gele met carbon strepen op mijn fiets. Helaas blaast de inmiddels toegenomen wind de kap van mijn fiets af en dit levert een kleine beschadiging van de gele lak op. Jan moet weer aan het werk om de kap weer splinternieuw te maken. Sorry Jan.
René rijdt achter mij aan door Hoorn en Berkhout. Bij een verkeerslicht komt ie naast me staan en vraagt waar de wind vandaan komt. Ik antwoord: 'Recht van voren'. René is tevreden over de geruisloze werking van de kap en gaat er morgen zijn eerst woon-werk rit mee maken.
De totale rit van 145 km leg ik af binnen 4 uur. Een gemiddelde snelheid van 36,2 km/u.