zaterdag 21 mei 2011

Laser voor controleren sporing

Een optimale sporing heeft verschillende voordelen. Als eerste rijdt de fiets maximaal licht. Ten tweede slijten je banden - veel - minder. Ook zal de fiets niet naar één kant trekken.
Er zijn veel wegen die naar Rome leiden als het om de controle van de sporing gaat. Een simpel bokje met twee passchroeven is al bruikbaar. Je kunt ook twee hoeklijnen tegen je velgen aanklemmen en de afstand tussen de twee uiteinden opmeten.
Het kan ook nauwkeuriger, namelijk met laser.
Hans-Dieter Roesch rijdt in een Milan SL. Deze fiets ligt heel laag op de weg en dan werkt een bok niet. Hans-Dieter koopt twee goedkope Mannesmann 81135 Mini-Laser waterpasjes en klemt die tegen de velgen. De laserstralen worden geprojecteerd op een precies haaks op de fiets staand vel karton.
De afstand van de beide laser projecties moet bij voorkeur dezelfde afstand zijn als die van de laser projectie lampjes op de velgen. Uiteraard kun je prima meten met de bestuurder en bagage aan boord.
Hans-Dieter heeft een interessante site voor velomobilisten
Er staat nog geen Quest bij, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen.

De voordeligste leverancier is de Duitse firma Reichelt. De lasers kosten maar € 11,45 per stuk. Er komt € 12,50 verzendkosten bij, dus totaal € 35,40. Bestellen kan via deze URL.

Paard laat paard uit, Stella zonder Maris

We, Kees en ik, rijden een rondje Waterland linksom. Dat betekent eerst fotografisch onder vuur genomen worden de vele bezoekers van de Zaanse Schans. Ter hoogte van Zaandijk gaat Kees' telefoon. Jules en Elly liggen met hun boot in Waarland en nodigen ons op de koffie. Via de Wijde Wormer rijden we langs de kaarsrechte Zuiderweg. Wind in de rug maakt dat we tussen 40 en 43 km/u rijden.
Kees steekt twee vingers in zijn neus, het kost hem dus weinig moeite.
Een meisje rijdt op een paard voor ons en heeft een paardje aan de lijn. Ze laat de pony dus te paard uit.
Via Purmerend, de Oostdijk van de Beemster en Avenhorn rijden we langs de fraaiste polderwegen naar Waarland.
Elly en Jules liggen met hun 50 jaar jonge Gillissen vlet in Waarland voor de wal. De naam van de vlet is Stella. Maris of Artois staat er niet achter. Koffie met eierkoek smaken ons prima.
Uiteraard gaat het over fietsen, maar ook de watersport komt aan bod. Jules inspecteert de dikke Schwalbe Super Moto en bestelt er gelijk twee bij Kees.
Na een uurtje gaan we via Heerhugowaard op huis aan.
Heerlijk ritje van 90 km.