zaterdag 1 november 2008

Camera aan boord van de Quest

Zoals vaste lezers van mijn blog weten, hou ik er van om foto's toe te voegen aan mijn teksten. 'Een foto zegt meer dan 1000 woorden'. De goede camera kiezen is geen sinecure. De echt goede camera's zijn zware en onhandige spiegelreflexen. Nou zou je kunnen zeggen dat foto's voor het internet niet aan de hoogste eisen hoeven te voldoen. Dan ken je me niet goed. Ik ben o.m. professioneel (politielucht)fotograaf geweest. Ook ben ik een groot aantal jaren succesvol lid geweest van de creatieve fotogroep De Muggen in Haarlem. Mijn spullen moeten domweg uitstekend zijn.
Terug naar de camera in de Quest. Aanvankelijk nam ik de Nikon D200 met 18-200 mm mee aan boord tijdens ritten in het vlakke Noord-Holland. Deze combinatie weegt ruim anderhalve kilo en is niet handig. Voor je zo'n grote camera boven de rand van de Quest hebt, ben je even bezig. Om het hoge gewicht van de D200 te vermijden kwam ruim een jaar geleden de veel lichtere Nikon D40X aan boord. Het objectief bleef de 18-200 mm. Op het vlakke een goede combinatie, maar bij veel klimmen en dalen zoals bij de ritten naar Giessen, gebruik ik liever de compacte Canon Powershot S70. Voor compacte camera's geef ik sowieso de voorkeur aan Canon boven Nikon, spiegelreflex camera's zijn bij mij altijd Nikons.
Toen Canon de Powershot G10 aankondigde kwam er een soort verliefdheid over mij. Of... is hebberigheid een beter woord? In ieder geval bevallen mij de specificaties zo goed dat ik besluit er een te kopen. De specificaties ten opzichte van de S70 zijn heel goed. Heeft de S70 7 megapixels, geen vibratie-reductie en een lens van 28-110 mm, de G10 zet daar 14.7 megapixels, vibratie-reductie en een objectief van 28 - 140 mm tegenover.
De camera is deze week door TNT op De Woude bezorgd. Dat TNT dat niet altijd doet is aan de lezers van het Noord-Hollands Dagblad welbekend. De laatste twee pakketten werden niet bezorgd en moest ik afhalen in De Rijp. De TNT chauffeur kwam het maar al te goed uit dat een deel van De Woude niet makkelijk bereikbaar is. Ons adres is altijd bereikbaar geweest. Na een hoofdartikel in de Alkmaarse Courant, ik heb geklaagd bij de ombudsredactie van de krant, zal TNT niet gauw weer deze laksheid demonstreren.

Het eerste oordeel is dat de kleine camera gebouwd is al een tank, alles voelt solide aan en de bediening is heel simpel. Vooral het heel grote beeldscherm achterop, ideaal voor rijdende opnamen, is prachtig. De eerste vergelijkende test is met de Nikon D40X en 18-200 mm. De kleine Canon verslaat de Nikon op het gebied van beeldscherpte met gemak. Niet verrassend, 10 megapixel en een extreme zoom van 18-200 mm maken optisch vergaande compromissen nodig.
De vergelijkende foto's moet ik nu nog in JPEG maken, de conversie software om de RAW opnamen van de Canon G10 te kunnen inlezen in Apple iPhoto of Aperture, is nog niet klaar. Te zijner tijd zal ik de camera's, hoewel de vergelijking strikt genomen niet helemaal reëel is, naast elkaar zetten. Die test komt hier wel een keer langs.
De foto's die jullie vanaf nu te zien krijgen zullen met de Canon Powershot G10 gemaakt worden. De plaatjes van de drinkfles zijn al met de G10 gemaakt.