donderdag 20 december 2012

Bandentest pendel asfalt, Black Panther OK

Vandaag een eerste test van de pendel op de asfaltgoten. De toplaag is nog licht plakkerig. Dat is snel te verhelpen met wat fijn zand. Nadat ik dit er op heb gestrooid, verdeel ik het en rol met een lege fles het zand in het nog heel licht plakkerige asfalt. Daarna veeg ik het zand eraf en met de stofzuiger verwijder ik ook het meeste zand in de 'poriën' van het asfalt.

Nu het asfalt niet meer plakt doe ik een eerste vergelijkende proef tussen de asfaltgoot en de gladde tegelvloer. Nu er weer een hoogtevariatie is bijgekomen moet ik wat bedenken om de pendel steeds vanuit een horizontale positie te laten vertrekken. Dat kan met een verstelbare constructie. Mijn oog valt op de vele lege mengbekers voor het maken van de verschillende strippen. Hiermee is uitstekend voor iedere band, ongeacht of het 20" of 26" is, de starthoogte nauwkeurig in te stellen. Bekertje meer, bekertje minder, het werkt prima.

De Vredestein Black Panther 55 mm brede 26" band test ik zowel op de tegels en de asfaltgoot, tegen de 50 mm brede Schwalbe Kojak. Beide banden staan op 4.0 bar.
Eerst de Black Panther. Op de tegelvloer is de band vrijwel stil tijdens het pendelen. De band komt op de tegels tot gemiddeld 61,6 seconden. Dan op de asfaltgoten. De banden knerpen duidelijk op het asfalt en pendelt de Black Panther 51,1 seconden. Op de tegelvloer is de Panther dus 10,5 seconden of 20,5% sneller dan op de asfaltgoot.

Dan de Schwalbe Kojak. Om de pendel waterpas te laten vertrekken, volstaat het verwijderen van één beker aan de voor- en achterkant. De Kojak pendelt nu gemiddeld 59,3 seconden. Op de asfaltgoot gaat het ook nu trager, 51,2 seconden. De gladde tegelvloer is 9,9 seconden sneller ofwel 19,9%.

Al met al een verwacht resultaat. De Vredestein Black Panther is wat sneller dan de Kojak. Met zijn grote noppen, ze steken 3,5 mm boven het lichaam van de band uit, lijkt dit een goede band voor natte en sneeuw condities. De lekbestendigheid is ook heel goed omdat steentjes e.d. eerst door de 3,5 mm dikke noppen moeten snijden. Dat lukt gelukkig niet makkelijk.