maandag 19 februari 2018

Trainingsrit met de Sony SV200v op hoge snelheid

Donderdagmiddag 22 februari is het prachtig fietsweer, volle zon, een graad of 3 Celsius en weinig wind. We gaan nu eens kijken hoe lang de continue video link tussen de Sony en de iPhone X stand houdt. De iPhone zit in een Lexan houdertje op de rechterwielkast.

Het ritje is mijn standaard rondje van 31 km dat ik zo'n drie tot vier keer per week rij. Het onderstaande filmpje van zondag is vervangen door een filmpje van donderdag. Het rammelen van de camera is nu verholpen en de horizon staat nu recht. Het is mooi om te zien hoe de Steadycam de beelden bovenop de racekap bijna altijd mooi stabiliseert. Alleen als de camera hard rijdend over slechte fietspaden heen en weer wordt gerammeld is er aan de randen van het beeld iets van te zien. Op drempels werkt de stabilisatie ook prachtig en zelfs het door het trappen ritmisch heen en weer bewegen van de Quest wordt keurig weggefilterd.


Ik kan de camera met de iPhone aan- en uitzetten. Ook kan ik de beeldhelderheid continue wijzigen.
Maar ik wijzig helemaal niks, gewoon de standaard FullHD op 30 beelden per seconde.

Ik rij flink door zonder echt hard te hoeven werken. Snelheid is op de lange stukken 43 tot 48 km/u en even tot 55 km/u als ik het diepste deel van de polder in rij. Het is heel vermakelijk om continue te zien wat je aan het filmen bent. Is natuurlijk niet echt nodig omdat dit de opnametijd wel flink zal beperken.

Als ik 32 minuten van mijn rit erop heb zitten, ik rij dan langs het Noord-Hollands kanaal, zegt de iPhone dat ik de verbinding moet verbreken. Ik doe dit en zie straks wel of de camera nu helemaal uit is gegaan of toch het filmen voortzet.

Thuis blijkt dat de camera de videolink ruim een half uur volhoudt en de camera dan ook echt leeg is en stopt met opnemen. Dat zal nog wat langer worden als de accu wat vaker wordt opgeladen. De beelden bevallen me weer goed. De Steadycam techniek van Sony corrigeert zelfs de heen en weer gaande trapbeweging. Ook flinke sprongen bij drempels wordt door de Steadycam techniek van Sony wonderbaarlijk goed opgevangen. De Quest is continue veel meer in beweging dan de beelden doen vermoeden.

Vanmiddag laat ik de camera zonder videoverbinding met de iPhone opnemen. Dat houdt ie net geen 2 uur vol. De accu is nog maar twee keer opgeladen en heeft zijn maximum capaciteit nog niet bereikt. In de toekomst zal ie 2 uur zeker halen. Ik bestel in China een viertal reserve accu's met een dubbele lader, kost helemaal 14,95 euro.

De camera ratelt licht in de behuizing. Met drie stukjes PVC tape zorg ik er voor dat de camera nu stevig vastzit in de behuizing. Precies op tijd realiseer ik me dat ik één stukje tape iets langer moet laten om de camera uit zijn behuizing te trekken.De kwaliteit van de beelden op YouTube wordt een stuk minder. Vooral kleine details in de schaduw als takken en gras worden al snel wolkerig. Rij je in het open veld dan, er zijn dan minder beelddetails, dan is de weergave op YouTube vrij goed.

Ter vergelijking twee identieke beelden van afgelopen zondag, één is een schermafdruk van de film, de opname eronder is van YouTube. Vooral in slecht licht situaties blijf de originele film prachtig, YouTube maakt er dan een rommeltje van.