zaterdag 24 april 2010

Nederland recreëert, lange Poldertocht

Om half elf rij ik rustig naar het ontmoetingspunt bij het viaduct West-Graftdijk. De deelnemers aan de Poldertocht starten om 10.00 uur in Heerhugowaard en zullen een half uur later hier zijn. Nederland heeft massaal de wintervodden afgegooid en is buiten. Vele tientallen oude trekkers verzamelen op het parkeerterrein tegenover De Woude.
Dan komen letterlijk honderden fietsers langs, de Ronde van Noord-Holland is losgebarsten. Er is veel overmatig buikvet waar te nemen, niet zo gek omdat dit voor veel fietsers dit jaar hun eerste tocht is.
De groep is maar klein, Arie Kastelein is er voor de eerste keer in zijn Quest 'Oprolletjes.nl'. Elly Boetekees en Mark Jan Bastian, beiden met open ligger, komen samen met Kees van Hattem het talud afrijden. Wij koersen naar Purmerend en zien andere recreanten in het Noord-Hollands kanaal vissen. Hazen rennen voor ons uit, stoppen abrupt en vliegen vervolgens de sloot over.
In Oosthuizen drinken we koffie bij Arie thuis en rijden dan naar Volendam voor de bekende taferelen.
In Edam sluiten Marcel Beekmans en Peter Hoogmoed aan. Peter rijdt in Strada 2 en komt toevallig langs.
Bovenop de dijk rijden we naar Marken. Een jonge knaap fietst keihard met ons mee en fotografeert of filmt mij uitvoerig.
'Kees, toch niet over die klotendijk ?'. Ik hoor Elly in gedachten al mopperen op haar mooie maar ongeveerde titanium M5 Shockproof. Nou shocks krijgen we voor onze kiezen. Elly geeft echter geen krimp. Bij de vuurtoren eten we een broodje en maken we kennis met Peter.
Kees had me opgeroepen de korte broek aan te trekken. Nog maar even niet, het is gewoon nog niet lekker warm. Wel is de zon rijkelijk aanwezig en de wind is niet sterk, prachtig fietsweer derhalve.
Over de dijk gaat het naar Durgerdam. We moeten op het smalle fietspad op de dijk voor tegemoetkomende fietsers regelmatig aan de kant. In Durgerdam gaat Mark-Jan weer richting Amsterdam, de rest gaat door naar Waterland waar een stop ons heerlijke versnaperingen oplevert. Kees is gefascineerd door een twaalftal jonge dames aan één tafel. Hoe kom je daar nou mee in gesprek?
Dat mag Wim proberen. De oplossing van het vraagstuk is simpel. Bied aan een foto te maken van de hele groep met één van de eigen camera's van de meiden. IJs gebroken en ze vieren de vrijgezellenfuif vrolijk door.
In Ilpendam worstelen enkele bewoners met een enorm zware aanhangwagen die moet worden opgetuigd voor een corso. Het zware kreng is voor- noch achteruit te krijgen. Arie besluit er dan maar onderdoor te rijden. Dan komt de kar in beweging en Arie loopt vast onder aanhanger. Dan stapt Beekie af en helpt duwen.
We maken de grote ronde in het Twiske en zien Marcel afzwaaien naar Zaandam. Natuurlijk zijn er ook weer paardenliefhebbers en route. Als Arie gepasseerd is wordt één paard het teveel en gaat dwars uit de flank het fietspad over. Gelukkig schermen tegemoet komende 'Ronde van Noord-Holland' fietsers de paarden van ons af en is de passage veilig te doen.
Als laatste haak ik af bij De Woude na 129 prettige kilometers.