dinsdag 30 juni 2009

Rondje Noord-Hollandse duinen

Vanmorgen rij ik naar Kees om een rondje langs de kust te fietsen. Volgens Kees is het daar koeler en dat is met 24 gr. C prettig.
Ik begin met een stevige opwarm ronde. Met 50 km/u naar het pontje Akersloot en dan hoog in de 40 naar Heerhugowaard. Als ik bij Kees aan de koffie zit, gutst het zweet in stralen van mijn gezicht en kan ik gelijk weer een laag factor 50+ smeren.
Wij rijden noordwaarts om via het Geestmer Ambacht en Schoorldam de duinen in te rijden. Het eerste stuk is een lange klim, de afdaling is ook lang en natuurlijk is het leuk om Kees zonder trappen hard voorbij te rijden :).
Na de Schoorlse duinen rijden we naar Bergen aan Zee. Het is hier alleen schelpenpaden wat de klok slaat. Kees is er gek op en durft hier onwezenlijk hard te rijden. Zijn Quest gooit zoveel stof omhoog dat ik af en toe door een wolk schelpenstof rij.
In Bergen aan Zee haast iedereen zich naar het strand. Wij zoeken het duinpad naar Egmond op en rijden nu weer in de Kennemer duinen waar de verharding uit gebakken klinkers bestaat. Na een flinke klim is de bochtige afdaling naar Het Woud met maximaal 52 km/u nogal spectaculair.
Voor ons steken drie Schotse Hooglanders over. Prachtige dieren die niks kwaads in de zin hebben, behalve .... als er kalfjes zijn. Een nietsvermoedende recreant is vorige week lang achtervolgd door een moederkoe. Dat blijkt toch wel vaker te gebeuren, reden waarom er volgend jaar geen stieren meer in het terrein worden toegelaten.
Na de prachtige duinrit slaan we op de Zeeweg in Bakkum linksaf om via Castricum, Limmen en Akersloot naar De Woude te fietsen.
72 km