dinsdag 29 december 2009

Oliebollentocht 2009 thuisreis

Vanmorgen is Kees al vroeg op. Ik blijf, zoals gewoonlijk, nog even liggen. Dat mag niet te lang, Kees komt terug van binnen en roept dat er op me gewacht wordt voor het ontbijt. Na het ontbijt worden de fietsen reisklaar gemaakt. Ik zet even een routeerbaar traject richting Amsterdam in de GPS. Als ik even blijf wachten kijkt het groepje fietsers elkaar aan en vraagt zich af hoe nu naar het Amsterdam-Rijnkanaal te komen. Ik ga voorop en de groep gaat er van uit dat Wim het wel weet. Dat gaat gemiddeld prima, al zie ik een fietspad voor de brug over het kanaal te laat. Via de andere oprit en een stukje illegaliteit zijn we snel op de brug.
Op de brug blijken twee medefietsers zelf te gaan denken en volgen niet. Nadat ze een heel eind zijn doorgereden komen ze zelf tot de conclusie dat nadenken in dit geval beter achterwege kan blijven. Wel hebben ze nu het voordeel dat ze niet hoeven te steken, ze kunnen rechtstreeks naar beneden rijden.
Langs het kanaal is het soms glad, hele stukken zijn volledig beijsd. De temperatuur is nu rond het vriespunt en ik zet mijn vizier op om de snijdende oostenwind te ontlopen. Cees Roozendaal rijdt lek, maar is in recordtempo weer terug in de luwte van de Quest. De snelheid blijft rond de 30 km/u.
Bij de Schellingwouderbrug belt Marian van Hattem. Kees' telefoon is natuurlijk weer leeg. Ik rij tijdens het gesprek naar de verkeerde kant van de brug en moet weer terug. Daarbij raak ik vast in de tramrails. Even uit de fiets en de Quest staat weer in het goede spoor.
Aan de noordkant van het IJ staat Marian met de camper. Het stelletje ongeregeld :) rijdt richting Durgerdam en mag weer terug. De camper staat uit het zicht richting Amsterdam. De pauze is heel welkom en alle dranken en Poolse koeken gaan er goed in.
We vervolgen onze weg richting Purmerend. In het dorp is het markt en dat ontlokt een marktkoopman wat kritische opmerkingen. Matthijs wenst hem veel klanten, maar de man roept dat die er nauwelijks zijn.
We nemen afscheid van de groep die via de Oostdijk van de Beemster noordwaarts zal rijden. Wij rijden langs het Noord-Hollands kanaal via Spijkerboor naar het eiland De Woude. Kees drinkt nog koffie en gaat dan voor zijn laatste etappe richting Heerhugowaard.
Mooie rit, gezellige medefietsers en al met al een goed georganiseerd en zeer geslaagd evenement.
Dank aan de familie Van Soest voor de ontvangst en Marian van Hattem voor de verzorging en het logies in de camper.
218 km gereden
Totaal gereden 8400 km