woensdag 18 april 2012

3AX pedalen ontvangen

Vanmorgen krijg ik de 3AX pedalen als eerste in Nederland uitgereikt. Stefan van Eijk, de ontwerper, en Patrick de Haan, mede-initiatiefnemer laten me de werking zien. Het heel vernuftige principe maakt het mogelijk om de voet over meerdere graden te laten kantelen, zowel naar binnen als naar buiten. Tijdens die kanteling verplaatst het pedaal plateau zich maximaal zes millimeter over de pedaal as. Hiermee wordt enigermate het effect van de TDP pedalen bereikt.
De schoenplaatjes zijn nog van een ander bekend merk, maar dat zal t.z.t. veranderen. De bevestiging op de schoen is door middel van 3 schroeven. De float is afhankelijk van het type plaatje dat er gebruikt wordt. Daarmee is het 3AX pedaal niet vergelijkbaar met bijv. Bebop pedalen.

De makers zijn heel benieuwd naar de ervaringen van de 50 testrijders. 15 geselecteerde ligfiets, allemaal via deze blog ingeschreven, krijgen deze week hun pedalen toegezonden.
De hogere maximale belasting die een ligfietser op de pedalen kan uitoefenen en de andere houding die ligfietsers op hun fiets hebben zou een andere slijtagebeeld kunnen opleveren. Dat levert straks mooi vergelijkingsmateriaal op.