zondag 11 januari 2009

Per Quest over het ijs van Hoorn naar Volendam 2

Op de terugweg, de wind hebben we in de rug, hoeven we nauwelijks te trappen, we waaien gewoon terug naar Hoorn. Eénmaal raak ik in een slip en schuif tientallen meters dwars over de zwarte ijsvloer. Gelukkig zijn er geen grote onregelmatigheden in het ijs waardoor de fiets zou kunnen omslaan. Ik krijg de Quest weer richting Hoorn al merk ik dat langzaam oost- of westwaarts rijden bijna niet gaat. Het is vrijwel onmogelijk om de Quest in de richting van de wind te sturen.
Dan schrik ik me werkelijk lam. Een 30 meter voor me zie ik plotseling een groot stuk open water voor me opdoemen (Detail kaart bij 1). Ik schreeuw naar Kees 'naar links, naar links'. Ik mis het wak op een paar meter. We zijn nu gewaarschuwd dat het ijs aan het scheuren is en begint te kruien. Direct daarna is de richel waar we een uur eerder nog overheen konden nu zoveel hoger geworden dat dit niet meer kan (detailkaart bij 2). Eerst rijden we verder oostwaarts langs de richel om een doorgang te vinden, maar dit lukt niet. Terug dan maar en bij de dijk gaat het wel zonder problemen.
Als we de Quests weer het strand oprijden is er een eind gekomen aan een magnifieke ervaring. Volendam blijkt een brug te ver, maar door het ijs zakken op het IJsselmeer is andere koffie. Koffie die wij niet krijgen bij de Brasserie van de schouwburg. Het etablissement is vol zo vertelt de kelner ons. Daarom rijden we het historische Hoorn in om in de mooie Hoofdtoren van een dubbele espresso met appeltaart te genieten.
Dat het op het ijs van het IJsselmeer inmiddels niet veilig meer is bewijzen vele brandweer- en politiemannen die met een hulpactie op het ijs in de weer zijn. We rijden stevig door, zo'n 32 tot 34 km/u, recht tegen de harde wind in. Met gillende sirene worden we door een ambulance ingehaald die even later op het ijs hulp biedt aan een onfortuinlijke schaatser.
Je kunt dus beter op het ijs fietsen met een velomobiel dan schaatsen :).
Een video opname vind je hier.
Deze dag gaat weer in het boek als één die we nooit meer zullen vergeten.

Per Quest over het ijs van Hoorn naar Volendam 1

Kees van Hattem komt volgens afspraak vanmorgen langs om 'een blokkie om te gaan'. Ik stel Kees voor naar Hoorn te fietsen en van daaruit naar Volendam te fietsen. Maar dan wel ....... over het bevroren IJsselmeer. Kees' oogjes beginnen te glinsteren, op weg dus. Het is nog flink koud, een graad of 3 onder nul en de wind is een dikke 5 Bft uit het zuiden.
Overal langs de route staan vele honderden auto's van schaatsers die naar hartenlust schaatsen op de vaarten van de Schermer. Kees rijdt voorop en toetert vele schaatsers aan de kant. Een klein jochie moet springen voor zijn leven, hij rent van het ijs zo de weg op en Kees weet hem te nauwer nood te ontwijken.
In een uur zijn we in Hoorn en zetten bij het strandje bij de schouwburg de fietsen op het ijs. Het ijs is hier veel gladder en soms ook onregelmatiger dan in onze vertrouwde Westwouderpolder. Het rijden op dit spiegelgladde ijs is heel bijzonder, maar eist ook veel attentie. Een enthousiaste mevrouw zegt:'leuk joh, je zou samen op de foto moeten'. In een mum van tijd heeft mevrouw mijn Canon G10 in haar handen en maakt de foto waar wij samen op staan.
Dan gaan we op weg richting Volendam. Onderweg zien we een DN ijszeiler heen en weer zeilen, een plaatje om te zien. Als we even onderweg zijn moeten we een richel in het ijs oversteken. De Quest raakt met de bodem het ijs, maar hobbelt er toch over heen. Kees schraapt ook met de bodem over het ijs en informeert of ik daar ook last heb. Ik maak foto's en video opnamen met de Quest van Kees als gewillig fotomodel. Ik heb het gevoel dat vooral de foto's wel eens heel fraai kunnen zijn. Bij de haveningang van Schardam staan we voor een dilemma. Het ijs vertoont een kilometers lange scheur van zo'n 10 cm breed. Het water klotst over de rand van de scheur. Voorbij het havenhoofd zijn richting Volendam geen schaatsers te zien en er zijn ook geen schaatssporen. Een groep schaatsers die ook verder willen, durven het uiteindelijk niet en ook wij besluiten rechtsomkeert te maken.
Wordt hierboven vervolgd.