zondag 2 november 2008

Eerste test Canon G10 - Nikon D40X 18-200

Uiteraard ben ik heel nieuwsgierig naar de verschillen tussen de nieuwe Canon G10 en de Nikon D40X met 18-200 VR objectief. Dat de Canon met de groothoek stand beter zou scoren dan de Nikon staat op voorhand vast. De Canon maakt 50% meer beeldpunten. De Canon heeft een gematigder zoomobjectief, namelijk 5x zoom, tegen de Nikon 11x zoom. Je mag verwachten dat de Nikon op 200 mm een beter resultaat zal geven. Er hoeft namelijk veel minder vergroot te worden dan bij de Canon. Effectief heeft de Nikon met zijn 1.5x vergroting een brandpuntsafstand van 300 mm, de Canon 140 mm.
Maar .... kijk goed naar de foto's.

De eerste foto is het totaal overzicht op 28 mm van het uitzicht vanaf ons huis naar de overkant van de Markervaart. Het witte motorbootje precies in het midden is het detail van de telefoto's.
De tweede foto is met de maximaal ingezoomde Canon gemaakt.
De derde foto is met de maximaal ingezoomde Nikon gemaakt. De beide opnamen zijn op de grootste lensopening gemaakt, resp. 5.6 voor de Nikon en 4.0 voor de Canon. De Nikon opname is belicht op 400 ASA met 1/640ste sec. De Canon opname is gemaakt op 125 ASA met 1/325ste sec.
De afbeelding van de twee foto's samen zijn deelvergrotingen van de beide opnamen. De bovenste foto is van de Nikon, de onderste van de Canon. De Nikon opname is uitvergroot tot 2532 x 1323 pixels. De Canon is veel sterker vergroot tot een uitsnede van 1358 x 765 pixels. Let niet op de houten meerpaal voor de lamp voor de motorboot. Deze is bij de Nikon onscherp doordat de langere lens is scherp gesteld op de motorboot. Dit is ook wel gebeurd met de Canon, maar door de kortere brandpuntsafstand is de scherptediepte bij de Canon veel groter waardoor de Canon de paal wel scherp afbeeldt. Dit is de Nikon uiteraard niet te verwijten.

De resultaten zijn ontnuchterend, voor Nikon dan. Ondanks de sterke telelens en ondanks de veel mindere vergrotingsmaatstaf, legt de Nikon het volledig af tegen de kleine compacte G10. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de draden van de elektriciteitsmasten. De Nikon worstelt om ze nog enigermate af te beelden, de Canon laat ze glashelder zien.
Eerlijk gezegd, dit had ik niet verwacht. Ik had wel verwacht dat ik met de Canon G10 winst zou boeken bij alle brandpuntsafstanden tot gematigd tele, maar dat de Canon zelfs de Nikon op zijn langste brandpuntsafstand zou verslaan is een totale verrassing voor mij.
Betekent heel simpel dat de Nikon D40X en de 18-200 op Marktplaats.nl zullen worden verkocht.
Helemaal geen reflex meer? Jawel hoor, de D200 heeft al een nieuwe baas gevonden en zal worden opgevolgd door de Nikon D700.