zondag 4 januari 2009

Buitenband plakken

Buitenband plakken.... Is die Schermer nou helemaal gek geworden? We zullen zien.
Gisteren reed ik lek in de buurt van Limmen. Vanmorgen plak ik de binnenband. Een flink stuk messcherp groen glas steekt door de Avocet Fasgrip slick. De beschadiging van de buitenband is fors, ik kijk zo van binnen naar buiten door de band. Normaal gesproken betekent dit einde verhaal en gaat de band de vuilnisbak in. Echter.... dit is een van mijn lievelingsbanden en die zomaar weggooien levert me emotionele schade op :). Ik heb nog twee nieuwe Avocets, maar deze zijn nog lang niet versleten, ondanks dat ik er nu 10.000 km op heb zitten. Omdat de banden niet meer gemaakt worden neem ik even een denkpauze. Dan bedenk ik dat hoewel er een gaatje in de band zit, er maar een paar karkas draden zijn geraakt. Er kan nu vocht en zand in de band komen, een garantie voor problemen.
Dan krijg ik een idee. Waarom de buitenband niet ook geplakt, maar dan aan de binnenkant. De buitenband wordt er niet sterker door, maar hij wordt wel weer waterdicht en de binnenband kan door de druk niet meer door het gaatje kapot gaan.
Ik schuur de binnenband enigermate vlak en maak de omgeving van het lek schoon met wasbenzine. Met normale solutie en een grote en sterke plakker dicht ik het lek af. De hechting is uitstekend en het geeft vertrouwen dat dit een goede oplossing is.
Vanmiddag rij ik even op en neer naar Kees van Hattem voor een kop thee. De band, opgepompt tot 6,5 bar houdt zich prima.