vrijdag 21 maart 2014

Rubber beschermingsprofiel
Onze velomobielen hebben op sommige plaatsen scherpe randen. De rand van het instapgat en de voetengaten zijn berucht. Bij een aanrijding word je naar voren gegooid en snijden de scherpe randen van het instapgat beide schouders in. Het overkwam mij jaren geleden in mijn Mango, de foto toont aan hoe dit afloopt. Als je per ongeluk uit je pedaal schiet, kan je achillespees door de vlijmscherpe randen van het voetengat ernstig verwond raken. Dit kan maandenlang niet of nauwelijks fietsen tot gevolg hebben.

De oplossing is simpel, een rubberprofiel. Een rubber profiel van 9 mm bij 3 mm met een opening van 1 mm lost het probleem op. Met Bisontix of Bisonkit is het makkelijk aan te brengen op de rand van de voetengaten. Het beschermt je achillespezen en voorkomt inscheuren van de kwetsbare randen. Op de foto is het bovenste voetengat van een rubberprofiel voorzien, de onderste nog niet. De onderrand van het instapgat is hard en scherp. Het rubberprofiel voorkomt ernstige verwondingen bij een aanrijding. Een extra voordeel is dat je je fiets zonder pijnlijke handen aan de rand van het instapgat kan optillen.

Uiteraard is dit profiel op vele andere plaatsen bruikbaar. Je kunt je minivizier een rubber randje geven om te voorkomen dat deze gaat schavielen op de gelcoat van de body. Ook je racekap kun je van een fraaie bescherming voorzien. De soms heel grove randen op racekappen kun je eenvoudig vervangen door dit aerodynamisch veel betere profiel.

Het rubber profiel kost € 1,95 per meter en is vanaf nu te bestellen in de webshop. Verzending kan per brief dus voor een paar euro rij je veiliger.