zaterdag 28 maart 2009

Naar Amstelhoek voor opening Raptobike winkel 2

Kees wilde vanmorgen hoe dan ook fietsen. Het weer zal voor Kees dan ook geen spelbreker worden. Dan is het dubbel leuk dat het weer tegen het middaguur opknapt. De regen verdwijnt naar het oosten, wij zullen vandaag geen spat regen zien.
Ik heb een route uitgezet dwars door Amsterdam, langs de Nieuwe Zijds Voorburgwal, het Leidseplein en dan langs de Amstel tot aan Amstelhoek.
In de stad is het feest. Duizenden Schotten zijn in Amsterdam voor de voetbalwedstrijd vanavond tegen Nederland. We worden toegejuicht en van alle kanten gefotografeerd. De sfeer is ronduit feestelijk en het is prachtig om zo in de stad te rijden.
Dankzij de vooraf in de Garmin gezette track rijden we zonder zoeken door Amsterdam. Langs de Amstel, waar volop geroeid wordt, houdt het zwaaien en roepen niet op. Vooral leuk dat veel meisjes voor de Quest vallen, tenminste ik ga er vanuit dat ze naar de Quest zwaaien en niet naar die oude kereltjes die erin zitten. Hoe dan ook, we vermaken ons meer dan goed.
Tijdens een korte pauze maak ik een foto van de skyline van Amsterdam Zuid-oost met de Arena prominent in beeld.
Ik krijg na 40 km last van mijn linker knie, onverwacht en hinderlijk. Vrijwel zeker heeft dit te maken met de montage van mijn nieuwe zolen. De SPD plaatjes zijn kennelijk niet goed gemonteerd en geven me niet de bewegingsvrijheid die ik gewend ben.
We rijden lang op de rustige oostelijke oever van de Amstel. In Ouderkerk aan de Amstel moeten we op de drukke westelijke oever rijden. Een tegenliggende personenauto haalt in als het echt niet kan en blijft op onze weghelft rijden. Op het allerlaatste moment, ik heb uit boosheid mijn vuist gebald, gaat de bestuurder naar rechts.
Na twee uur en een kwartier zijn wij in Amstelhoek. Arnold en Marieke ontvangen ons hartelijk, al stroomt een deel van de bezoekers naar buiten om onze Questen te bekijken. Arnold schenkt een heerlijk kopje Espresso in en laat ons alles zien. Ze zitten er mooi ruim bij. Er staan volop Raptobikes, sommige klaar voor verzending. Een heel mooi créme/bruin exemplaar staat klaar voor transport naar Canada. De order portefeuille is goed gevuld en aan nieuwe ontwikkelingen wordt gewerkt. We zien een prototype van een high-racer, linksboven op de foto tegen de muur. Geniaal daaraan is de verstelbare hoofdbuis. Binnen enkele seconden is deze nieuwe fiets geschikt te maken voor zowel een fietser van 160 cm als ook voor iemand van twee meter. De ovale buisconstructie zorgt voor een stabiele en uitgelijnde fiets.
We maken kennis met de vader en moeder van Arnold. Aardige mensen die Arnold en Marieke stimuleren, maar ook hun best doen om ze niet voor de voeten te lopen.
Elly Boetekees komt ook langs in haar Versatile. Zij heeft een uniek uitgevoerde titanium M5 Shockproof in bestelling. Hoewel Elly de jongste niet is, fietst ze komende week naar Middelburg om bij M5 te kijken hoe ver haar nieuwe kleinood is gevorderd. Heel dapper hoor.
Met een inbussleutel van Arnold zet ik de SPD plaatjes in de goede richting. Om half vijf beginnen we aan de terugreis. Niet langs dezelfde weg natuurlijk. Kees wil via Haarlem en pont Buitenhuis. Prima natuurlijk, al hoop ik dat mijn linkerknie geen spelbreker wordt. Dat gaat gelukkig redelijk goed al blijft de knie wel wat zeuren. In Aalsmeer gaat mijn ketting achter eraf. Kees fixt dat snel en we kunnen weer door. We rijden nu een deel van de Fortenroute en dat duurt ons te lang. Bij het voormalig stoomgemaal De Cruquius pauzeren we even en dan gaat het in vliegende vaart langs de ringvaart naar Halfweg.
Kees rijdt voorop en gaat na de spoorwegovergang rechtsaf. Mijn gevoel zegt dat dat niet klopt, maar ik hoop ergens nog linksaf te kunnen. Als we tussen de grote zeeschepen rijden en Amsterdam weer aan onze voeten ligt, is duidelijk dat we terug moeten. Geen nood, het fietst heerlijk en de knie houdt zich redelijk koest.
Via pont Buitenhuis rijden we langs de watertoren van Assendelft met de Nauernase vaart aan de rechterkant naar De Woude. Kees rijdt direct door naar Heerhugowaard.
Heel mooie fietsdag, 90% kans op regen, geen drup gezien.
107 km

Naar Amstelhoek voor opening Raptobike winkel

Vanmiddag rijden Kees en ik naar Amstelhoek, dat is vlakbij Uithoorn. Arnold Ligtvoet, ontwerper en fabrikant van de Raptobike, opent vandaag een nieuwe winkel in Amstelhoek. Zoals bekend is de Raptobike een low-racer met voorwiel aandrijving en een heel gunstig prijskaartje.
Ik ken Arnold en Marieke van het regelmatig meerijden met ALF, de Amsterdamse liggers.
Hoewel het weer zich van zijn sombere kant laat zien, wil Kees niet praten op het weer. Er moet gefietst worden. Begrijpelijk als je weet dat Kees met de familie deze week in Frankrijk heeft vertoefd.
Vanavond een verslag van deze rit.