woensdag 6 juli 2011

Schwalbe Tryker HPV nieuwe velomobielband

Na ruim anderhalf jaar is dan de nieuwe velomobielband door Schwalbe geïntroduceerd. Zoals mijn vaste lezers zullen weten heb ik in 2009 het initiatief genomen om te komen tot een lichtlopende band speciaal voor velomobielen en trikes.
Voor de toen door mij gemaakte specificaties, zie hier.
Vredestein was aanvankelijk geïnteresseerd om de band te ontwikkelen maar haakte af door andere prioriteiten.
Schwalbe bleek wel bereid om op mijn specificaties en uitgebreide motivatie een speciaal voor velomobielen en trikes geschikte band te maken.
De band is nu klaar en onderweg naar De Woude. De specificaties in het kort: 40 mm brede draadband, 4.0 tot 6.0 bar druk, looprichting gevoelig. In mijn motivatie heb ik verwezen naar de Oost-Duitse ingenieur Rinkowski die in de 70-er jaren al razendsnelle radiaalbanden maakte. Schwalbe heeft uitgebreid contact gehad met de nabestaanden van Rinkowski en de radiaal technologie is in deze band leidraad geweest.
Deze band is de eerste in waarschijnlijk een serie. In dit eerste type is het opvangen van zijdelingse krachten die een velomobiel en een trike ondergaan, het belangrijkste.
Ik zal er met Kees en Jan uitrolproeven mee doen. Hans Wessels zal één van de testrijders zijn die de banden tijdens Parijs - Brest - Parijs zal gebruiken.
Een woord van dank aan Guido Mertens van Schwalbe/Race-Support.de en Hans van Vugt van Elan is hier op zijn plaats. Mede dankzij hun goede contacten bij Schwalbe is mijn initiatief in een nieuw product uitgemond.
Ik hou jullie hier op de hoogte van het verdere verloop.