zondag 13 mei 2012

Rondje Noord-Holland

Vanmorgen is het stralend helder weer. Fris met 11 graden, maar dat zal toenemen tot 14 gr. C. De kap blijft thuis, het minivizier neemt waar vandaag. Naar Den Helder heb ik de wind schuin achter. Dan zijn snelheden van 40 tot 46 km/u zonder uitgeput te raken langdurig vol te houden. De SRM meter toont dat ook aan. Over ruim 10 kilometer kan er een gemiddelde snelheid van 40,5 km/u worden aangehouden met een hartslag van 129 slagen per minuut. Het vermogen is gemiddeld 159 Watt. De cadans is een lage 74 omwentelingen per minuut.

Na mijn krentenbolletje in Den Helder gaat het voor de wind naar Den Oever. Dat is een feestje. Na Den Oever komt de wind van rechts in. Dat betekent even harder trappen om in de 40 km/u per blijven rijden. Een lepelaar kruist mijn pad en dat levert even later een aardig plaatje op als de grote wieken van de lepelaar tegelijk met de wieken van veel windmolens in één beeld te vangen zijn.
De Ambtenaar ziet er inmiddels reusachtig uit met alle drie de wieken op zijn plaats.

Klaas de Jong belt vanuit Spanje dat zijn Risse demper 'plat' staat. Op mijn vraag of het autoventiel op de demper wel een dopje heeft, meldt Klaas dat er geen dopje op zit. Daar zit wel bagage en die kan zo'n klein pennetje makkelijk bereiken. De lucht is er dan snel uit en zakt de Quest omlaag. Ik geef Klaas wat aanwijzingen en hoop van harte dat ie verder kan. Hij heeft ook de oude standaard demper mee, dus verder komt ie. Op zijn blog zullen we kunnen lezen hoe het afloopt.

Na het traditionele kopje espresso bij Kwikkel in Medemblik, duik ik de Wieringermeer in. In de verte ontwaar ik twee ligfietsers in fel gekleurde kledij. Zij maken aanstalten om te stoppen dus doe ik dat ook. Het blijken Franse fietsers te zijn. De man heeft een badge op zijn bovenbeen dat ie lid is van de 'club van 100 cols'. Geen beginners dus. Op mijn vraag waar ze heen gaan antwoorden ze in koor 'naar de Noordkaap'. Ze hebben vijf maanden de tijd, dus dat moet lukken. Er worden over en weer foto's gemaakt en we vervolgen beiden onze weg.

Via De Langereis passeer ik Heerhugowaard aan de oostzijde. Na ruim vier uur heb ik de 138 kilometer op een heel plezierige manier achter de rug.