maandag 19 oktober 2009

Tacx keramische derailleur wieltjes

Vanmorgen sta ik onder de douche, hoofd vol shampoo als er plotseling geen druppel water meer uit de douchekop komt. Een waterleidingbuis is kapot en de reparatie duurt een paar uur. Kees wil ik waarschuwen dat we noch koffie kunnen zetten, noch het toilet kunnen gebruiken. Volgens goed gebruik is Kees al onderweg en zijn GSM doet weer niet waar deze voor is gemaakt. Even later is Kees er en vlak na de middag is er ook weer water en kunnen we ons laven aan een goede espresso.

Kees wil de Tacx T4065 derailleur wieltjes wel even vervangen. De standaard derailleur heeft metalen glijlagers en dat is niet erg geavanceerd. De Tacx wieltjes hebben hybride keramische lagers en dat loopt een heel stuk beter. Bij Derks Wielersport zijn ze voor € 21,95 per set van twee te koop.

Overweeg je om dit ook te doen, let dan op een paar zaken. Allereerst zijn er een boven- en een onderwieltje. Dit staat er als 'upper' en 'lower' op. Monteer bij de vervanging de juiste passende kunststof opsluit ringen. Bij mijn fiets is dit de serie van vier ringetjes uit de serie C. Hoewel de totale dikte van het oorspronkelijke lagersetje 8,20 mm is, is dit met de Tacx set niet te realiseren. De dunste passende kunststof ringetjes maakt het geheel een halve millimeter dikker. Dit kan zonder meer worden gemonteerd.