vrijdag 18 mei 2012

Duitse fietsvrienden door Noord-Holland

Vandaag zijn Robert Frischemeier, Frank Terfort en Hajo Eckstein, drie Duitse lange afstand velomobilisten in Nederland. Ze slapen vannacht op camping Vogelzang en zullen om half tien bij pont Driehuizen staan.
Jan Geel, Kees van Hattem en Cees Roozendaal zijn vroeg op de koffie en samen rijden we naar pont .... Buitenhuis. Martin Merkelbag is daar ook al. Daar wachten we tevergeefs op onze Duitse vrienden. Robert belt en herinnert me eraan dat ik echt pont Driehuis heb bevestigd. Is ook zo, Wim toch. We rijden voor de wind naar Velsen-Noord en rijden vervolgens met 7 Questen en één Milan over de prachtige Zeedijk naar De Woude. Na de koffie gaat de groep op weg naar Oostwoud.
Het gaat 34 km/u en dat lijkt iedereen te kunnen volgen. Toch blijkt dat het voor Kees te hard gaat en zonder dat ik het merk haakt ie af. Kees heeft het zelfs over 40 km/u. Dan blijkt weer dat achteraan een groep rijden voor iedereen zwaar is, zelfs voor een sterke fietser. Je moet steeds versnellen om de groep bij te halen. In die gevallen is er maar één oplossing, de rijders die het het lastigst kunnen volgen moeten zich achter de voorrijder nestelen. Dan kan de voorrijder, die het door de regelmatige snelheid het makkelijkst heeft, eenvoudig zijn snelheid aanpassen.

Via de Berkmeer rijden we naar Museum De Baan in Oostwoud. Het laatste stuk gaat het echt 40 km/u. Annie ontvangt ons hartelijk met koffie en Westfries suikerbrood. Hajo, Frank en Robert krijgen een rondleiding in het museum.
Als onze vrienden het museum hebben bekeken nemen we afscheid. Ik ga terug naar De Woude, 320 km in twee dagen lijkt me wel voldoende.
Cees en Jan stappen weer in en begeleiden de mannen via Medemblik naar de Afsluitdijk.
Mooie rit.