dinsdag 24 januari 2012

Kettingtandwiel ashouder dubbel geklemd

Vandaag krijg ik een groot aantal nieuwe kettingtandwiel ashouders binnen. Zoals al eerder bericht heb ik samen met Leo Visser van Alligt een nieuw rechter lager ontworpen. Voorheen was de as alleen in de linker houder geklemd en ingeschoven in het ronde rechter lager.
Bij niet goed vastzetten, een minder goede passing of als er een ovaal boorgat was, is het een enkele keer voorgekomen dat de as uit het lager is geschoten.
De oplossing voor dit mogelijke probleem is er nu. Niet alleen links, maar nu ook rechts wordt de as ingeklemd. Ook gaat de as nu niet 3 mm, maar 4,5 mm in het lager.

Het geheel is heel fraai gefreesd en een lust voor het oog. Het kettingtandwiel kan 8 mm heen en weer schuiven.
Het nieuwe rechter lager met scharnierende klem en asje stel ik voor de kostprijs van 20 euro aan eerdere kopers van de kettingtandwiel ashouder beschikbaar. Het is nu in de webwinkel te verkrijgen.
Die fietsers die nog geen kettingtandwiel ashouder hebben kunnen deze in de vernieuwde uitvoering hier aanschaffen voor 89 euro.
Na montage hoef je nooit meer het kettingtandwiel te demonteren door onder de fiets de inbusboutjes los te maken. Dit nare werk, als je geen lange armen hebt is het een lastig karwei, doe je nu in de fiets en in een minuut. Het tijdig vervangen van de O-ringen levert een stille fiets op en voorkomt voortijdige slijtage van het kettingtandwiel.