zondag 6 juli 2008

Fortentocht 2008

Vandaag staat de Fortentocht op het programma. Gisteren was Kees van Hattem bij mij thuis. Hij is van plan om de Fortentocht niet in Amsterdam maar vanaf De Woude te starten. Prima idee natuurlijk, ik ga mee. Voordeel is dat er al 60 km onder de wielen is doorgegaan als wij ons in Amsterdam melden bij het verzamelpunt, het Centraal Station. Als wij in de middag weer bij De Woude zijn, hebben wij het rondje compleet gemaakt. Nogmaals, een prima idee, al moet er wel vroeg worden opgestaan.
Dan realiseer ik me dat de pont op zondag niet om 06.30 uur vaart. Nu lijkt het opeens geen goed idee meer. Eilanders zijn handig met bootjes, ik dus ook :). Als Kees om half zeven aankomt lig ik met de roeiboot te wachten. Kees stapt in en we zetten de bijna drie meter lange Quest op het 4 meter lange roeibootje. Dat gaat eigenlijk heel goed. Roeien gaat niet meer, peddelen met de roeiriemen gaat prima. Om kwart voor zeven zijn we onderweg.
Het rijden van de Fortentocht is simpel, gewoon de vele bordjes volgen. We realiseren ons dat ook de pont in Spijkerboor wel eens niet zou kunnen varen. Daarom rijden we via West-Graftdijk, aan de andere kant van het water.
De route voert ons langs nog in slaap zijnde dorpjes, langs vele vissers aan de waterkant en langs fouragerende hazen. Na Volendam en Katwoude koersen we af op Durgerdam. De snelheid is steeds tussen 30 en 32 km/u, heel relaxed. Kees denkt dat ie harder rijdt, zijn snelheidsmeter geeft 2 km/u te veel aan.
Om 9.00 uur staan we aan de voet van de tweede Schellingwouder brug en wachten op de groep rijders die vanaf CS komt. Om half 10 komen er vier man aanrijden, is dat alles? Ja, dat is alles. Met Mark-Jan, Henk, Arvid en Jan, allemaal op normale ligfietsen, vervolgen we onze weg. De wind is aangetrokken tot Bft 4 en gemiddeld tegen. Dat drukt de snelheid tot rond 25 km/u. Voor Kees en ondergetekende is het een heel ontspannen ritje. Ik lees op mijn hartslagmeter waarden af van 80 tot 90 hartslagen. Het oppompen van een band van Arvid met de kleine Sigma pomp kost me 105 hartslagen, da's zwaarder werken dan het fietsen vandaag in de Quest.
In Mijdrecht gaan we aan de koffie met appelgebak, heerlijk.
Dan weer onderweg richting Schiphol en Hoofddorp. Het weer houdt zich prima, regelmatig zon en 21 graden C. In het Hoofddorpse bos steken we traditioneel op en eten wat. De patatkraam is gesloten, er is alleen nog ijs en drank te koop.
In Hoofddorp staat een enorm kunstwerk, een soort kikker. Ik roep een 100 meter verderop fietsende familie aan, ik wil zelf ook op de foto :). Het blijken Polen te zijn. De man wil wel een foto maken, ik krijg de Nikon meteen terug :).
Bij Rijsenhout denk ik dat de verkeerslichten op groen staan, foutje Wim. Een Seat Leon rijdt bijna de neus van de Quest eraf.
Op afgesloten dijkvakken lopen veel schapen. Iedereen mag er langs, maar de beesten zijn bang voor de knalgele Quest. Ze blijven maar voor de Quest uit rennen. Na een kilometer zijn ze doodop en houden halt. Ik kan er nu helemaal niet meer door, ze duwen tegen de Quest. Ik neem maar een foto van de domme beesten.
Mark-Jan rijdt de hele weg met de armen over de borst, hij is een van de weinigen die dit zo goed kan. Op verzoek kan ie ook met benen los rijden, heel bijzonder.
We moeten tien minuten wachten tot we met pont Buitenhuis kunnen overvaren. Helaas mogen we niet over de mooie Zeedijk fietsen, het fort bij Beverwijk ligt aan een heel slecht fietspad.
We hebben al even de wind in de rug, vooral prettig voor de gewone liggers. Bij de Knollendammervaart rijden we niet om, maar nemen het handbediende kettingpontje. Wij krijgen daar een eerste buitje. De volgende stop is Woude 6 op het eiland De Woude. Arvid is afgeslagen, hij moet vanavond nog naar het Oosten van het land. Met zijn vijven drinken we koffie bij mij thuis. Er klettert een flinke onweersbui uit het zwerk. Ik realiseer me wat laat dat de Quest nog buiten staat. De Nikon camera, deze ligt altijd naast me in een open bakje, is ietwat verzopen. De foto's zijn OK en de camera overleeft het wel.
Mark-Jan, Henk en Jan gaan op pad om de laatste 60 km van hun Fortentocht te completeren.
Al met al een prachtige fietsdag, zonder kramp of ander malheur. Jammer dat er maar 6 deelnemers waren.
172 km.