zondag 27 december 2009

Scharnierende windgeleiders

Zoals ik al op 19 december schreef zou ik de windgeleider bij voorkeur scharnierend maken om de voorzijde. Doel is natuurlijk om na een aanraking met een verkeersdrempel of stoep, de geleider naar binnen te laten komen. Dat heb ik gisteren gemaakt, mede omdat een bevestiging met ducktape na een onzachte aanraking steeds weer los gaat.
Eerst boor ik per geleider vier gaatjes in de dikke PVC laag, één links en rechts aan de achterkant, twee naast elkaar aan de voorkant. In de vier gaatjes gaan M3 boutjes die dienen om resp. als flens en bevestiging van het scharnier te dienen. De scharnier is niet meer dan een omgezet stukje nylon, vastgekit aan een stuk PVC.
Het geheel met Bisontix in elkaar gelijmd en kijken of het werkt. Jazeker, het functioneert. Het gewicht van de PVC windgeleider doet de geleider omlaag vallen en weer omhoog komen bij een onzachte aanraking. Wel is het risico op geklapper groot, het geheel zit alleen maar aan de voorzijde los-vast.
Om de achterste M3 boutjes plak ik twee stukjes klittenband tegen elkaar. Vervolgens vier reepjes klittenband op de plek naast de voetengaten waar de boutjes op rusten. Nu blijft het geheel zonder klapperen stabiel zitten. Bij een onzachte aanraking trekt de windgeleider het klittenband los zonder dat de polyester rand teveel op zijn donder krijgt.
Het geheel oogt niet erg professioneel, maar dat is op dit moment van minder belang.
Jan Geel heeft mijn idee inmiddels professioneler uitgevoerd in polyester met een heus flensje en rubber scharnier. Dit is te zien op de blog van Kees. Jan maar eens vragen of hij dit ook voor derden wil maken.