maandag 29 oktober 2007

Bandentests nog te doen

Het weer zit niet mee voor de bandentests. Afgelopen weekend waaide het veel te hard, terwijl ik zondag naar Oostvoorne moest om mallen en onderdelen voor het maken van een racekap naar Bob Vroegh te brengen. Verschillende fietsers vragen mij wat ik allemaal nog ga testen. Allereerst maak ik de bestaande reeks standaard tests af van 20" banden. De banden die nog aan bod komen zijn de smalle Vredestein Perfect Moirée en zijn bredere broertje. Ook de Schwalbe Marathon en de Continental Sport Contact staan nog op het programma.
Na de voorbanden zal ik de achterbanden onder handen nemen. Daarvoor staan de 26" Avocet Fasgrip, de Schwalbe Kojak en de Schwalbe Marathon Slick op het programma. Vrijwel zeker neem ik ter vergelijking nog een Schwalbe Stelvio op.
Na bovengenoemde tests zal ik met de Avocet Fasgrip nog tests uitvoeren met nog dunnere binnenbanden van 65 gram. Tenslotte zal ik het effect van talkpoeder beproeven.
Als toetje zal ik nog een proef doen met een latex binnenband in het achterwiel.
H@rry Lieben wil graag het effect testen van verschillende drukken in een aantal populaire banden. Dit is natuurlijk vrij snel uit te voeren, je hoeft er tenslotte geen band voor te verwisselen. Harry wil ook graag wat tests doen, mogelijk kan hij dit onderdeel voor zijn rekening nemen? Het kan ook geen kwaad om een aantal van de banden die ik getest heb, ook door H@rry te laten beproeven. Dat levert waarschijnlijk verschillen op die terug te voeren zullen zijn op verschillen in de productie. Fabrikanten zullen ons echt niet vertellen dat zij hun banden hebben veranderd, ondanks dat de naam van de band gelijk is gebleven. Dat is goed te zien bij de Vredestein HPV, aanvankelijk een kwetsbare maar razendsnelle band, nu een duidelijk minder snelle, maar prima allround toerband. Ook de Tioga Comp Pool is in verschillende gedaanten op de markt gebracht.