vrijdag 1 juli 2011

Mini vizier in optima forma en update d.d. 3 juli

Ik was toe aan een nieuw minivizier. Tot nu maakte ik ze van een stripje Lexan dat ik met vier lippen op de bovenkant van de kap vlak voor het instapgat plakte. Bij Jan Reus, echt handig, zag ik een mooiere oplossing. De strip Lexan wordt wat langer gemaakt en aan beide zijkanten van het instapgat met twee rondjes klittenband vastgezet. Midden op de kap is slechts één lip nodig. Het geheel zit er 'muurvast' op. Het voordeel is dat het er veel fraaier uitziet en ook aero-dynamisch effectiever is. Het is zelfs mogelijk het vizier voor de spiegels te monteren. Dan worden deze aero-dynamische vervuilers beter door de lucht aangestroomd.

Kees van Hattem komt langs om een aantal rollen Lexan op te halen voor zijn Velomobielgarage Noord-Holland. Uiteraard teken ik voor Kees het model van dit nieuwe mini-vizier op één van de vellen Lexan af. Uit een vel Lexan van 91,5 x 50 cm kunnen 4 minivizieren worden geknipt. Voor degenen die dieper in de Quest zitten kunnen er zelfs 5 uit één vel worden gehaald.

Update d.d. 3 juli 2011
De manier van bevestigen van dit mini vizier maakt het eenvoudig mogelijk om het verstelbaar te maken. Eerst beperk ik de twee klittenband rondjes tot één. Dit is voldoende omdat het vizier netjes tegen de body van de fiets steunt. Dan plak ik iets lager en wat meer naar voren nog een klittenband rondje op de Quest. Nu kan ik, al rijdend, het vizier op een lagere stand zetten. Prettig bij donker en regen als het vizier moeilijk doorzichtig is. Wil je het nog luxer, dan kun je natuurlijk ook een stukje klittenband op de body van de fiets plakken, kun je het volledig traploos verstellen.

Onderaan deze posting een foto van een outline van de helft van het vizier. De bovenste opname is van het vizier met de rechtere lijnen, de onderste is van het wat geraffineerder gebogen ontwerp. Je kunt deze foto printen op een zodanig formaat dat de vierkantjes op je print 1 x 1 cm groot zijn. Print op A4 en je kunt in twee A4 tjes de linker helft van 38 cm, resp 46 cm afdrukken. Knip de afbeelding van de linker helft uit en teken dit af op het Lexan. Voor de rechterhelft de afbeelding spiegelen en aftekenen.
Dan met een scherpe huishoudschaar het model uitknippen uit 0,75 mm Lexan en met klittenbandjes vastzetten.
Heb je genoeg Lexan dan kun je het vizier aan de bovenkant enkele centimeters hoger maken. Dit kan prettig zijn als je hoger in de Quest zit. Zit je wat lager in de Quest, dan kun je er altijd nog een paar centimeter afknippen.
Veel plezier.

Update d.d. 23 juli 2011
Het maken van het mini vizier is veel werk. Dit komt doordat alle lijnen gebogen zijn. Verder experimenterend kom ik tot de conclusie dat niet alle lijnen gebogen hoeven te zijn. Een rechte lijn knipt natuurlijk veel makkelijker. Hoewel het wat moeilijker is om het rechte vizier mooi te laten aanliggen, is het me wel gelukt.