dinsdag 12 augustus 2008

Hoofdlampje en roestend onderbeen

Mijn zoon Bart verblijdt me op mijn verjaardag met een prachtig hoofdlampje. Met zo'n lampje is het in het donker makkelijker om een band te verwisselen. Ook kan het lampje als een tijdelijke koplamp dienen als ik met een lege accu zit.
Het lampje is een Black Diamond iOn 0,5 Watt LED geworden. Weegt helemaal 20 gram en geeft een zee aan licht. Het lampje kan ook op halve kracht werken en doet het dan 15 uur op een 6 volt batterijtje.

In de kop van deze post staat 'roestend onderbeen'. Wat is dat nou? Mijn rechter onderbeen vertoont een stel lichtbruine vlekken. Op zich niet hinderlijk, maar het ziet er niet uit. Het blijkt, volgens de fleboloog, te gaan om lekkage van heel kleine bloedvaten. Het bloed, met daarin rode bloedplaatjes, kan niet meer terug de bloedbaan in. De bloedplaatjes bevatten ijzer en oxideren tot roest.
Vanmiddag stelt een vaatonderzoek me gerust. De bloedvaten doen het allemaal uitstekend. De hinderlijke kramp in mijn rechterkuit kan dus niet uit slechte vaten worden verklaard.
Ik wordt, net als oude vrouwtjes, ingezwachteld en met een drukverband verlaat ik de kliniek. Ik mag alles blijven doen, alleen niet zwemmen. Volgende week mag ik terugkomen.