vrijdag 10 september 2010

Snel boodschappen doen in Dronten

Vandaag rijden Kees van Hattem, Jan Geel en ik naar Dronten voor wat boodschappen. Om 9.00 uur staat Kees al te wachten in Avenhorn. Het is mooi zonnig en met lichte rugwind schiet het lekker op. Jan staat op de toerit naar de dijk in Enkhuizen ook al gereed. Zijn nieuw gespoten Quest ziet er werkelijk als nieuw uit. De zon heeft de mist hier nog niet weggebrand. Na de grote hobbel in de afdaling onder het aquaduct geef ik even gas en dat levert 70 km/u op. Op de dijk rijden we de vochtige deken die mist heet in. Ik heb geen brilpoetsdoek onder handbereik, dan de bril maar af. Met zo'n kaarsrechte dijk zonder tegenliggers is wat minder gezichtsscherpte al gauw beter dan een bril vol met miniatuur waterdruppels.
Een vlak onder de wal liggende vissersboot laat zijn misthoorn loeien bij wijze van groet. Wij toeteren en zwaaien terug.
In hoog tempo rijden we door Lelystad en met de wind schuin achter voeren we het tempo op. Ik wil proberen binnen 3 uur van De Woude naar Dronten te rijden. Bij ruim 50 km/u vindt Jan het mooi en ik zie hem in mijn spiegels kleiner worden. Kees heeft al eerder afgehaakt. Ik trek door tot 57 km/u en hou dat vast tot de bebouwde kom van Dronten. In 2 uur 55 minuten heb ik de 96 km afgelegd.
Na de boodschappen, ook Kees winkelt voor deze en gene, rijden we noordwaarts. We hebben nu tegenwind en dat drukt de snelheid behoorlijk. Boven Lelystad ontwikkelt zich een forse bui, het wordt donkerder en donkerder. Ik probeer de bui voor te blijven en hou de snelheid na de sluizen op rond 43 km/u. We ontsnappen aan deze bui.
Halverwege de dijk stoppen we even en Jan trakteert op kokosmakronen.
Boven Noord-Holland is een flinke storing aangekomen en het gaat regenen. De kap er op en dat is geen luxe, het blijft tot voorbij Hoorn regenen. Ik let niet op en raak tot twee keer toe van de weg. Geen probleem, na een stukje hevig hobbelen heb ik het natte asfalt weer onder de wielen. Hadden we in Enkhuizen van Jan afscheid genomen, in Avenhorn gaat Kees richting Heerhugowaard. Na een laatste broodje ga ik door de Mijzenpolder naar De Woude. Na precies 6 uur fietsen heb ik de 192 km achter de rug.