woensdag 19 oktober 2011

Neopreen in webwinkel

Jan Reus introduceerde een tijdje geleden de neopreen randafwerking rond het instapgat van zijn Quest. Inmiddels rijden er tientallen Questen, Strada's en Mango's rond met een gehele of gedeeltelijke neopreen randafwerking van het instapgat.
De voordelen zijn evident. Het aanzicht van een voorrand met neopreen rand geeft veel rust, het gaat effectief reflectie in het vizier tegen, je bezeert je scheenbenen niet meer door de scherpe rand, je beschadigt met je schoenplaatjes de rand van het instapgat niet meer en last but not least blijft het regenwater uit het interieur.
Na het instapgat vindt neopreen ook zijn weg naar de verschillende velomobielkappen. Vooral voor het afwerken van scherpe randen en beperken van trillingsgeluid een uitstekend materiaal.

Verschillende fietsers blijken met materiaal van Jan succesvol zelf hun instapgat te hebben bekleed. Meerdere velomobilisten geven aan dat het moeilijk is om 2 mm dik neopreen te pakken te krijgen. Dat probleem is opgelost. Vanaf nu is in de webwinkel 2 mm dik neopreen te koop in de kleuren zwartgrijs, wit, vaalrood, geel en donkerblauw. De optimale breedte voor aanbrengen in het instapgat is 8 cm. Voor een halve bekleding van het instapgat is één lengte van 120 cm voldoende, voor de volledige bekleding van het instapgat zijn twee lengten nodig. Als je het instapgat volledig bekleedt, ben je ook beter beschermd bij een frontale aanrijding. Je schouders worden nu veel minder door de scherpe onderrand van het instapgat ingesneden als je tijdens een botsing voorover wordt gegooid. En ik kan het weten!

Het aanbrengen van het neopreen is een geduldwerkje, maar goed te doen. Begin bij voorkeur met het plakken van een smal stukje afplakband op de rand van het instapgat. Dit moet juist voldoende breed zijn om een regenwater gootje te creëren. Zit de tape erop dan de neopreen een keer insmeren met Bisontix. Na droging, neopreen zuigt de lijm wat op, een tweede keer insmeren met Bisontix.
Vervolgens het instapgat insmeren met Bisontix, zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Na tien minuten drogen bevestig je het neopreen op het instapgat. Eerst op de zichtbare kant van het instapgat om vervolgens al wrijvend het neopreen ook op de binnenkant vast te drukken. Plak geen neopreen op de plaatsen waar klittenband zit. Dit kan met de schaar verwijderd worden.
Een uitgebreide beschrijving op dit blog staat hier

Bestellen kun je het neopreen in wit, zwart/grijs, blauw, vaalrood en geel in de webwinkel.