maandag 29 augustus 2011

Naar de bronnen van de Maas 29-8 dag 11 slot

Vanmorgen maken we ons op voor de laatste etappe naar Noord-Holland. Ad en Jeanne, Kees' zus en zwager hebben ons en onze fietsen onderdak gegeven. Wij bedanken ze hartelijk en nadat een bui zijn vrachtje heeft gelost rijden we noordwaarts. Wel moet eerst mijn linker voorband vervangen worden omdat deze leeg staat. Pé biedt zijn diensten aan en binnen enkele minuten zijn we daarmee klaar.
Cees en Pé hebben moeite met het inlezen van de route in hun GPS. Daardoor rijden we een enkele keer verkeerd. Ik heb de route nog goed in mijn hoofd en weet de medefietsers uit te leggen dat de pont echt ten oosten van Heusden ligt. Daarom krijgen we een rammelritje over de kasseien in Heusden alvorens we de pont bij Herpt oprijden. De pontbaas wil wel even wachten op twee plassers. Door de kou, het is 13 gr. C. en de westenwind waait met een kracht van 5 Bft, moeten we er nog al eens uit.

Ik heb mijn deelbare toer/racekap op en prijs me gelukkig met het comfort qua wind en temperatuur. Cees slaagt er uiteindelijk in om de heen route enigszins bruikbaar in zijn GPS te krijgen. Het scherm van de Garmin Etrex is klein en de hele route van 165 km is verdeeld in 500 routepunten. Sommige fietspaden in de landerijen zijn maar een meter breed en die rij je zo voorbij.

Na de pont in Brakel rijden we door naar de pont bij Ameide over de Lek. De GPS van Cees doet het beter en beter en we rijden nog nauwelijks verkeerd. Steeds zien we imposante buien aan de einder. We blijven hiervoor gespaard en houden het de hele dag droog.
In Woerden worden we succesvol verleid door MacDonalds. Enkele fietsers houden het op koffie met appelgebak, Cees en ik gaan voor een Big Mac menu.

Verder gaat het noordwaarts. Marian blijft steeds om en nabij in de buurt. Heel prettig als je weet dat de belangrijkste reserve delen en gereedschap in de camper zitten. Via de Ronde Venen rijden we naar Amstelveen en Schiphol. We vermijden de omweg door Amstelveen op de heenweg effectief en komen recht voor de Schipholbrug uit.
In Halfweg is de weg richting pont Buitenhuis volledig versperd. De omweg via Spaarnwoude moeten we vragen. Cees' ketting loopt er voor en achter af en zit muurvast.
De laatste kilometers naar De Woude zitten er zomaar een stel wielrenners voor ons. We kunnen het niet nalaten ze in te halen.

Op De Woude drinken Marian en Esmee, die zijn een uur eerder gearriveerd, en de fietsers samen koffie. Daar scheiden onze wegen. Katinka, Kees, Cees, Jan en Pé moeten tussen 11 en 55 kilometer nog fietsen om thuis te komen.

Ik kijk terug op een prachtige rit, over gemiddeld matig tot slecht wegdek, met redelijk weer. Behalve relatief veel lekke banden, meest F-Lites, een enkele keer een ketting eraf en bij Kees de losgelopen moer van de achteras, is er verder geen enkel technisch malheur met de 5 Questen en Strada geweest.
Alvast een woord van dank aan Marian. Deze reis heeft mede door pech met de zekeringen veel van haar gevergd. Het inkopen en voorbereiden van de reis, het elke dag weer boodschappen doen en onderweg voor ons klaar staan, het aan het eind van de dag zorgen voor warm en vegetarisch eten, het doen van de was, is een enorme prestatie. In een volgende posting ga ik daar en op enkele andere logistieke aspecten nader in.
Vandaag 167 km
Totaal 1520 km in 10 fietsdagen.