maandag 31 oktober 2011

Recordraces Apeldoorn 2011

Hans van Vugt van Elan en organisator van deze recordraces, vroeg mij foto's te maken van de recordpogingen in het prachtige Omnisport stadion in Apeldoorn.
Het is bijzonder lastig om op willekeurig welke wielerbaan te fotograferen. De kleur van het licht is altijd een mengvorm van kunstlicht en daglicht. Per saldo is er altijd te weinig licht en flitsen is gewoon niet mooi. Vorig jaar maakte ik ook foto's en ik was lang bezig om achteraf de kleur te corrigeren. De foto's zijn allemaal te rood. Als ik het rood weghaal komt al gauw een groen zweem in beeld.
Om deze problemen vóór te zijn schaf ik een Expodisc aan. Dit is een neutraal grijs filter met aan de voorkant een honingraat die het licht verzamelt. Met enkele simpele handelingen is de Nikon D700 ingesteld op precies de goede kleurtemperatuur. De foto's hiernaast zijn dan ook zonder enige kleurcorrectie geplaatst.

De eerste pogingen, van onder meer Pieter Hollebrandse, Bas van der Kooij en Bram Moens mislukken. Later komt Bas op stoom en vestigt twee nieuwe wereldrecords voor jonge rijders. Sebastiaan Bowier, de man die in Battle Mountain 129,6 km/u in de Velox reed, slaagt er in om met de ongestroomlijnde Velox een nieuw wereldrecord op de kilometer met staande start te vestigen.
De meeste indruk maakt Janneke Sindram's nieuwe werelduurrecord bij de dames. Janneke rijdt harder dan 46,5 km/u en onttroont de super kampioene Barbara Buatois. Ze gaat onvoorstelbaar diep en heeft lang nodig om het leven weer met blijdschap te begroeten.

Tot zover de recordpogingen.
Daniel Fenn is aanwezig met zijn Evo-K. Ik vraag me af of ik er wel in pas. Daniel zegt, gewoon proberen, het past zeker. En ja het past inderdaad, al zit ik rondom precies vast. Niet zo gek in een fiets van niet meer dan 63 cm breed. Daniel heeft zelf bij de schouders nog enkele centimeters speling. Dat gaat ie oplossen met het bouwen van een 60 cm brede Evo.
Het inklimmen gaat nog redelijk, eruit komen kan alleen met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Op het moment dat ik die nog niet ken kraakt het laminaat van de kap door een harde confrontatie met mijn knie. Als Daniel mij uitlegt hoe het echt moet, lepel ik mezelf uit de Evo. Prachtige fiets, maar om alleen voor enkele wedstrijden een Evo te kopen is thuis nog niet uit te leggen :).

Voor de fotoliefhebbers nog even de werkwijze en camera.
Ik heb de foto's gemaakt met een Nikon D700 full-frame camera. Het meest gebruikte objectief is de 24-70 mm lens. De opname van het stadion interieur is gemaakt met de 14-24 mm groothoek zoom. De ASA instelling heb ik op 1600 gezet, voor enkele niet bewegende foto's op 800 ASA. Dit resulteerde door de grote lensopening van F 2.8 in sluitertijden van rond de 1/250 ste sec.
Hoe krijg je nou fietsers die met snelheden van 50 en meer km/u rond razen scherp? Dat lukt lang niet in alle gevallen. Ik begon met de opnamen in motorbedrijf met 5 opnamen per seconde. De scherpstelling staat op continue waardoor deze dichterbij instelt als de fietser aan komt rijden. De meeste opnamen zijn redelijk goed. Toch is de beste manier om de automatische scherpstelling uit te zetten en scherp te stellen op een vooraf bepaalde plek. Dan de camera meetrekken en de opname maken als de fietser de vooraf bepaalde positie passeert. Je maakt dan minder opnamen, maar er slagen er wel meer.

Op Ligfiets.net meer informatie en links naar andere foto's en verslagen.