vrijdag 21 november 2008

Interpretatie weerberichten

Naar aanleiding van het - weer - met de Quest in de sloot belanden van Kees van Malssen denk ik dat het goed is de weersverwachting wat beter op waarde te schatten. Er wordt door veel velomobiel rijders veel te lang doorgereden onder condities die absoluut bedreigend zijn.
Neem de omgeving Rotterdam van vanmorgen.
Kees schrijft:

Verraderlijk was dat de wind zo plotseling zo heftig is toegenomen. En
dan kan het je dus gebeuren, zelfs als je alert bent.


Maar is het wel zo onverwacht? KNMI en Weeronline waarschuwen voor windkracht 6 Bft met windstoten tot 80 km/u. Dit zijn getallen die gelden voor open terrein op 10 meter hoogte. Wat de verwachting niet meeneemt is dat er lokaal door allerlei effecten een nog sterkere wind kan staan. Op hoge bruggen, bij grote gebouwen en op dijken kan er zo maar 1 tot 2 Bft bovenop komen. Als er extra forse buien ontstaan kan de windsterkte lokaal ook, tot boven de verwachting, toenemen.
Kees is gaan fietsen met de verwachting Bft 6 en windstoten tot windkracht 9. Mijn ervaring is dat Bft 6 goed te doen is, mits..... er niet plotseling Bft 9 uit het zwerk komt. Toch was dit de verwachting.

Kees kreeg niet de verwachte Bft 6, maar Bft 7 continue voor zijn kiezen. Daar bovenop om 10.00 uur, windstoten tot 88,2 km. Bij 89 km/u begint Bft 10...
Kees kreeg ook nog eens te maken met venturi effecten door wind tussen woningen.
En dan is er geen lieve moeder meer die helpt, je wordt door Aeolus (God van de wind) bij kop en Koewest gepakt en van de weg geplukt.
Kees heeft heel goede redenen om zijn fietsverslaving bij harde wind nog eens te overwegen. Dat doet ie overigens al ootmoedig in zijn laatste bericht.