vrijdag 9 mei 2014

Elan opent nieuw bedrijf in Nijmegen


Gisteren rij ik met de Tesla naar de Waalbandijk nr 20 in Nijmegen. Daar torent een immens groot gebouw boven alles uit. Het is een inmiddels door Honig verlaten bedrijfsgebouw met een vloeroppervlak van 30.000 m2. Dit gigantische gebouw staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw. Gelukkig is dit pas over 8 jaar gepland. De Nijmeegse wethouder die daar over gaat zegt me dat dit ook zomaar 16 jaar kan worden.

In de tussentijd hebben een aantal kleinere ondernemers het plan opgevat om in dit gebouw iets moois neer te zetten. Met wat ze het Fiets Centrum Nijmegen noemen zijn meerdere fietsgerelateerde bedrijven nu in één gebouw bijeen. Elan zit op een mooie plek, Stipbike zit op dezelfde vloer en een fietsverhuurbedrijf zit ernaast. In het kolossale gebouw zijn inmiddels ook een bierbrouwer, een restaurant en een koffiebrander neergestreken.

Hans en Ellen van Vugt hebben nu een riante showroom en fraaie werkplaats. Er is volop ruimte voor uitbreiding. Elan zoekt dit onder meer in 3D freeswerk. Ook een bekende velomobielbouwer zal hier een ontwerpstudio realiseren. Hans leidt me rond en ik sta verbaasd over de onwaarschijnlijke omvang van het gebouw. Een enorme hal zou zomaar als overdekte fietsproefbaan kunnen fungeren.

Onder de bezoekers is ook Jan Bos en zijn vriendin Jojanneke Vis. Jan legt me uit met welke dingen hij nu bezig is. Eén van de projecten is gerelateerd aan het fietsen. Samen met een bekende schaatsfabrikant is hij bezig om maatschoenen voor fietsers te maken. Voor schaatsers al gebruikelijk, voor fietsers nog niet beschikbaar. Hier gaan we meer van horen.

De wethouder fietst een rood-wit lint aan stukken en daarmee is Fiets Centrum Nijmegen geopend.

Bij het vertrek rijden Jan Limburg en Gerhard Diddens nog een rondje mee in de Tesla. Jan ziet na afloop lijkbleek :). Voor de liefhebbers de verbruiksgegevens van de Tesla. De auto is opgeladen tot een 'typical range' van 401 km. Vanuit De Woude naar Nijmegen, ik rij één keer fout en belandt via de Waalbrug weer op de noordoever, is 150 km. Met het testritje en via een iets andere route in de stromende regen weer naar huis, staat de teller op 320 km. Er zit nog voor 80 km bereik in de accu.

Dit gunstige verbruik van rond 190 wH per kilometer is te halen als de snelheid beperkt blijft tot maximaal 110 km/u.

Morgen een verhaal over een forse tegenslag bij de bouw van de VeloTilt. Geen paniek, de mooie oplossing is er gelukkig al in de maak.