woensdag 4 mei 2011

Hoorn-Oostwoud-Dronten

Vandaag een wat langere rit via Hoorn en Oostwoud naar Dronten. Ik ga een witte racekap en een witte toerkap afleveren aan Hans Wessels. Hans is pas om 15.30 uur in Dronten, dus kan ik mooi even naar de 70ste verjaardag van Jan Geel. Met de racekap op mijn fiets rij ik naar Oostwoud. Bij de fam. Geel is het een drukte van belang. Verschillende fietsers zitten aan de koffie met heerlijke door Annie gebakken appel- en aardbeientaart.
Als de bowl op tafel komt, de ligfietsers zijn daarvoor met een natte vinger te lijmen, is het voor mij tijd om naar Dronten te rijden. Meestal rij ik in een groep en blijft de snelheid beperkt. Nu ik alleen ben en met rugwind en racekap is het wel heel aantrekkelijk om flink gas te geven. Na de wat voorzichtige passage van het aquaduct, de richel in de afdaling wordt steeds hoger, bereik ik op het diepste punt een snelheid van 67 km/u. Op het vlakke beton aan de westkant van de dijk gaat de snelheid naar 60 km/u. Als ik de dijk over moet om aan de oostkant van de dijk te rijden, wordt het wegdek veel onregelmatiger. De snelheid zakt terug tot 56 km/u en blijft zo tot de grote knik in de dijk bij Lelystad. Na precies 31 minuten is de 27 km lange dijk onder de wielen doorgevlogen.
Bij wijze van afwisseling volg ik deze keer de route langs het water om meer oostelijk Dronten binnen te rijden. Enkele omleidingen maken dit geen snelle noch comfortabele route.

In Dronten is het zoals gebruikelijk rommelig druk. Ymte heeft een vrije dag, maar is bereid om mijn achterwiel opnieuw te spaken. Zoals de vaste lezers mogelijk nog weten is de slinger in het wiel veroorzaakt door een exploderende Super Moto achterband.
Hans arriveert en is blij met zijn nieuwe kappen. Ymte komt even later en slaagt erin de slinger uit mijn wiel te spaken.
Theo beperkt aan één kant de spoorbreedte enigszins om de stuuruitslag over rechts gelijk te maken aan links.
Om kwart voor vijf ga ik weer op huis aan. Nu zonder racekap en op de dijk tegen een flink aangetrokken noordelijke wind. Dat is heel andere koffie. Toch slaag ik erin om royaal voor de dodenherdenking thuis te zijn.
211 km