maandag 4 april 2011

Twee draaicirkels

Bij de nieuwe carbon Quest heb ik een vreemd verschijnsel meegekregen, de draaicirkel over links en rechts zijn sterk verschillend.
Met Kees rijden we vanmorgen naar het grote parkeerterrein bij de Woudhaven. Sturend met één hand en de band licht aanlopend zet ik om de paar meter een krijtstreep op het wegdek. Eerst linksom met wit krijt, dan rechtsom met groen krijt. Met het meetlint meten we de binnendiameter van de cirkels op.

De draaicirkel over links is 12,30 meter, over rechts maar liefst 16,30 meter. Dat is een verschil van 4 meter en dat levert zo nu en dan problemen op. Eerdere tests met de Quest 305 in mei 2009 leverden een draaicirkel op van 12,70 meter. Deze nieuwe fiets heeft brede velgen en de Quest 305 uit de test van mei 2009 had nog smalle velgen. De brede velgen van Quest 484 doen de banden uiteraard iets breder worden, maar zo'n groot verschil tussen linksom en rechtsom is wel heel veel. Ik neem aan dat de symmetrie van de uitsparingen voor de banden gelijk is.
Dit moet maar een keer bij Velomobiel.nl worden nagekeken. Ik moet er voor het opnieuw spaken van mijn achterwiel toch een keer naar toe.

Kees moet zijn huis nog kleinkind veilig maken, morgen is ie oppasopa. Ik rij een stuk mee naar Heerhugowaard langs de Westdijk van de Schermer. Op het prachtige asfalt langs het Noord-Hollands kanaal rijden we steeds tegen de 40 km/u. Vlak voor Heerhugowaard ga ik rechtsaf de Slingerdijk op. Via Ursem, de 3 Schermer molens en Driehuizen ben ik na 38 km weer thuis.