maandag 16 januari 2017

Laser en meer


Al een aantal jaren gebruik ik de pendel om de rolweerstand van onze fietsbanden te meten. Om het juiste moment van stilstaan te bepalen staat bovenop een plateau op een aluminium as een kleine Mannesmann laser. De helderheid van een laser neemt af naarmate deze ouder wordt. Dat is bij mijn exemplaar het geval. Daarnaast is de lichtstraal minder goed begrensd en dat bemoeilijkt de waarneming.


Kleine lasers van een goede kwaliteit zijn toch al gauw 30 tot 60 euro. Precies diezelfde lasers kosten in China rond een kwart van dat bedrag. Ze worden zonder verzendkosten bij me thuis afgeleverd. Omdat ik weet dat de spreiding in kwaliteit van deze kleine rode 5 mW lasers nogal groot is bestel ik van iedere soort 2 tot 3 stuks.
Nadat ik de lasers na 6 weken heb ontvangen voel ik ze aan de tand. Een grote teleurstelling is mijn deel, ze zijn onscherper dan de Mannesmann laser die ik graag wil vervangen. Net op het moment dat ik ze allemaal op Marktplaats zou plaatsen ontdek ik waarom ze onscherp zijn. Ze zijn gefocusseerd op afstanden van rond 250 cm terwijl ik ze beoordeeld heb vanaf mijn werkbank tot aan de garagedeur. Die afstand is 9 meter en dan zijn ze voor bouwtoepassingen prima te gebruiken, maar een zo vurig gewenste scherpe en dunne lijn leveren ze vanaf 9 meter niet op.

Ik doe de test nog een keer vanaf de pendelpositie en dan blijkt met name de gele laser het prima te doen. Op de bovenste foto is de gele laser de onderste streep, de Mannesmann de bovenste. 


Dat is al met al een grote verbetering. Uiteraard moet het totale gewicht dat op het plateau van de pendel staat exact gelijk zijn aan dat van de aluminium en zwaardere Mannesmann laser. Met wat blokjes metaal die ik met klittenband op de het plateau bevestig kom ik tot op de gram nauwkeurig tot de gewenste waarde.


Inmiddels ben ik nog een stap verder gegaan, optimaliseren is een beetje mijn grootste liefhebberij, en heb twee focusseerbare lasers besteld. Deze ook 5 mW rode lasers zijn met echte glazen lensjes op iedere afstand instelbaar. Ze werken op 5 Volt dus een klein USB Powerbankje voor de voeding is al voldoende. Wel weer 6 weken wachten, de Chinezen hebben geen haast en dan wordt het misschien nog mooier.

En ja wat doe ik met al die lasers? Niks natuurlijk. Heeft een van jullie interesse, de kleine rode kost 7 euro, de gele 9 euro en de zwarte 13 euro. De rode en gele hebben één verticale laserbundel, de zwarte een heel fraai instelbare verticale, liggende en een kruisbundel. De gele en zwarte hebben ook nog een meetlint van 2,5 meter aan boord. Stuur me maar een mailtje als je er een wil hebben.