vrijdag 8 mei 2015

3AX pedalen nu op Kickstarter

In het voorjaar van 2012 besteedde ik aandacht aan een nieuwe ontwikkeling op pedaalgebied, het 3AX pedaal. Klik op http://wimschermer.blogspot.nl/search?q=3ax om deze berichten te vinden. Na heel veel onderzoek en talloze proefmodellen is het 3AX pedaal nu zover dat het op de markt kan worden gebracht.

Stefan van Eijk, de bedenker van het pedaal, heeft mij in een vroeg stadium benaderd voor informatie en om eens goed naar de Bebop pedalen te kijken. De eerste ronde 3AX proefmodellen leken sprekend op een groter Bebop pedaal. Inmiddels zijn ze gebaseerd op het LOOK pedaal.

3AX heeft enkele dagen geleden de pedalen gelanceerd op Kickstarter.com. De campagne is te vinden op: https://www.kickstarter.com/projects/918995238/3ax-clipless-bike-pedals 
De doelstelling is om in 30 dagen 50.000 dollar bijeen te krijgen. Het succes is nu al bijzonder groot, na 3 dagen staat de teller al bijna op 25.000 dollar.


Even een terugblik. Het 3AX pedaal is het enige pedaal waarbij de voet tijdens de pedaalslag enkele graden naar links en rechts kan kantelen. Hiermee wordt bereikt dat voeten en knieën nauwkeurig een natuurlijke stand aannemen op het pedaal. Hiermee verloopt de krachtoverbrenging op het pedaal effectiever met een iets hoger rendement dan met normale pedalen.

Op donderdag 30 mei was in het Pillek in Amsterdam een kick-off meeting. Daar zag ik het compleet nieuwe pedaal voor het eerst. Een prachtig pedaal dat nu heel verfijnd doet wat Stefan vanaf het begin voor ogen had.

De 3AX pedalen zijn voor 299 US dollar geen koopje, dat kan ook niet als je ziet hoe ze gemaakt zijn. Op Kickstarter zijn ze nu te bestellen voor 199 US dollar.

Heb je tijdens het fietsen last van je voeten of je knieën en helpen zelfs de Bebop pedalen je niet, dan zijn 3AX pedalen mogelijk een oplossing voor je.