donderdag 3 december 2009

Aanpassingen aan fietsbril

Vanmorgen rij ik langs Bossinade Optiek in Castricum. Paul van Bossinade heeft nieuwe opplak voorzetlenzen in huis gehaald.
Was een correctie van 1 tot 1,5 dioptrie niet voldoende, de nu beschikbare 2,5 en 3,0 dioptrie zouden het moeten doen. Ik heb zelf eerst de maximale hoogte in het huidige glas bepaald, simpel met een 3M plakgeeltje.
Helaas ziet het beeld er met de sterkere correctie heel matig uit. De onvermijdelijke vervorming die een vari-focus glas oplevert, blijkt alleen maar sterker te worden vergroot. Het is nu heel lastig scherp te stellen op de gewenste afstand van 28 cm.
Paul ziet meer in een veraf glas met dichtbij inzetstuk, ik zie meer in het boren van een gat in het huidige glas en het daarin plaatsen van een dichtbij glaasje.
Paul kan het hiermee eens zijn en we gaan oog meten. Er blijkt een glas met een correctie van 3 dioptrie nodig. Veraf zou er een kwart dioptrie gecorrigeerd kunnen worden, maar dat is wel erg weinig om een nieuw glas te rechtvaardigen.
Paul is wel in voor een knutselklusje en gaat het glas bestellen.

Nieuwe assen in TDP pedalen en oude solutie

Al een paar ritten voel ik in mijn TDP pedalen een kleine onregelmatigheid. De pedalen zijn nu ruim 17.500 km in gebruik en mogelijk zijn de assen aan vervanging toe. In september 2007 zijn deze pedalen gemonteerd en zitten nu ruim twee jaar en in de derde achtereenvolgende Quest. Nadat de vorige assen na 10.000 km al versleten waren, kreeg ik van de fabrikant gratis twee vervangende assen. Deze gaan er nu in. Een klusje dat wel wat aandacht vereist omdat de pedalen precies op de gewenste positie in- respectievelijk uitgeschoven moeten zijn.

Nadat gisteren een HEMA plakker met oude TipTop solutie losraakte en de binnenband rijp was voor de afvalbak, rij ik vandaag even langs Kroone Liefting in Limmen. Ik heb nog wel een oud tubetje Simson solutie, maar gezien de prijs nu op € 2,50 staat en het oude tubetje nog € 0,90 kostte, denk ik dat de oude solutie de kapotte binnenband achterna mag. De fabrikant heeft niet zoveel vertrouwen in de levensduur van zijn product. Mocht het oude tubetje nog een half jaar na opening worden gebruikt, het nieuwe 10 ml tubetje wordt nog maar 3 maanden na opening gegarandeerd.