donderdag 8 juni 2006

Volendam

Vanmiddag vrij genomen om wat klusjes en telefoontjes voor de haven te doen. Om 15.00 uur ben ik klaar en stap in de Quest om met dit heerlijke weer, volle zon, 24 gr. C. een ritje naar Volendam te maken. De wind is westelijk, Bft 3 en heb ik uiteraard in de rug. Ik merk direct dat de hogere temperatuur in alle opzichten fantastisch fietst. Het gaat heel snel bij heel lage hartslagfrequenties. Na de pont rij ik tot aan De Rijp 44,5 km/u met hartslag 122. Dit wordt in de Beemster hartslag 130, de wind is daar noordelijk en dat kost iets meer energie. Vlak voor Volendam staat een file voor het stoplicht. Ik haal de hele club links in en wil achter de tweede auto aansluiten. Ik ben nog niet bij deze auto als het licht op groen springt. Een busje met werklui wenst mij er niet tussen te laten en haalt me rechts in op het kruisingsvlak. Naar huis rijdende busjes met Volendamse werklui hebben weinig op met me. Ze halen in waar het niet kan en wijzen me herhaaldelijk naar rechts.
In goed een uur na vertrek rij ik de dijk in Volendam op en stop achter hotel Spaander. Ik loop het hotel binnen om wat water in de Camelbag te doen. Buitengekomen staat een ouder echtpaar bij de Quest. Het is allemaal 'lovely'. De familie komt uit Zuid-Afrika en raakt niet uitgepraat over de Quest.
Na een banaantje ga ik richting west en neem de mooie hoge dijk langs het kanaal in plaats van de rechte weg naar Kwadijk. Na De Rijp sta ik even stil bij een sloot waar de karpers weer aan het paaien zijn. Het blijft een leuk gezicht om de beesten tegen de graskant aan te zien raggen om hun kuit af te zetten.
Vlak voor de pont in Akersloot zie ik wat geels in mijn spiegels opduiken. Ik stop voor de kruising voor de pont en naast me stopt Niels Vogel in zijn Quest. Ik ken Niels van onze gezamenlijke tocht naar Giessen. We praten wat over de nieuwe 26" die hij in augustus krijgt. Terwijl we zitten te praten rijdt Kees van Hattem met zijn witte Mango langs. Drie Velomobielen toevallig op hetzelfde moment bij elkaar.