vrijdag 14 september 2012

Battle Mountain donderdag 13-9

Eerst proberen we een fatsoenlijk ontbijt te regelen. In Nederland heeft MacDonalds iets dat op een ontbijt lijkt. Nou, hier niet. De oudere dame achter de balie wil wel iets maken waar de worstjes en het vlees niet tussen zitten. Mwooah, het kan er mee door. Gaan we morgen anders doen.
De ochtendmeeting verloopt vooral met het aanwijzen van vrijwilligers.
Daar wordt ook, met veel applaus, de prestatie van Thomas van Schaik van team Cygnus tijdens de ochtend gemeld. Thomas heeft 119 km/u gereden, fantastisch!

Team Velox is druk bezig met reparaties aan de gecrashte fiets. Jan Reus, de kappenman, weet met raad en daad de teamleden bij te staan. David vraagt ons of wij ventielverlengstukjes kunnen regelen. De nog niet gebruikte latex binnenbanden hebben te korte ventielen. Wij gaan een aantal teams langs, niemand heeft dit onderdeeltje in voorraad. Via een auto onderdelen handel komen wij bij een oude draaier terecht. Hij zoekt lang in zijn dozen met tappen maar kan de benodigde kleine tap niet vinden. Inmiddels hebben de teamleden een dun aluminium pijpje dat bedoeld was als ventielverlenger maar te fijne draad heeft, afgezaagd. Het ventiel wordt afgeschuurd met de Powerfile en het pijpje wordt er met secondenlijm op gelijmd. Dat werkt en Jan Reus maakt het tweede ventiel klaar voor dezelfde ingreep. Het aluminium pijpje zorgt wel voor onbalans. David omwikkelt 3 spaken met staaldraad om dit weer in evenwicht te brengen.

Jan Bos en Sebastiaan Bowier, de coureurs komen een kijkje nemen bij de werkzaamheden aan de fiets. Wij gaan een lunch regelen, dit keer bij Mama’s Pizza. We vragen om 'broodjes gezond' en krijgen die ook. Er naast ligt echter een .... zakje chips. We verbazen ons inmiddels niet meer over de vele dikke mensen. Vooral heel veel vrouwen zijn zwaar aan de maat.

Om precies vijf uur vertrekt de schoolbus weer naar road 305. Het lijkt erop dat het windstil gaat worden. We zien in de verte een deelnemer slingeren en buitelend van de weg af raken. Er is snel hulppersoneel bij en de fietser staat vlot weer overeind.
Jan Bos vertrekt in de eerste heat en rijdt 122,6 km/u. Helaas precies als Jan moet rijden is er weer iets teveel wind. Ellen van Vugt in de Velox XS rijdt een persoonlijk record met 110,5 km/u, maar ook die poging wordt afgekeurd door teveel wind. Wel wat vreemd omdat de wind schuin van voren inkomt en Ellen zeker geen voordeel oplevert.
Alle hoop is gevestigd op Sebastiaan. Hij start in de laatste heat en het is nu windstil. De duisternis treedt heel snel in. Het lijkt haast wel of een knop wordt omgezet. De ASA waarde moet op 1600 staan om nog een redelijke foto te maken.
Met een op het oog heel hoge snelheid komt ie prachtig stabiel rijdend langs suizen. Een schitterend gezicht. De snelheid is met net geen 128 km/u teleurstellend.
Morgen een nieuwe kans.

We besluiten de dag met een etentje in de Owl Club. Arnold en Marieke Ligtvoet, Ellen en Hans van Vugt en uiteraard Jan en ik toasten op Marian’s verjaardag.