zondag 29 mei 2011

Molens draaien op harde wind

Even na 8.00 uur rinkelt mijn iPhone in de woonkamer. Ik struikel mijn bed uit en neem op. Eduard Botter aan de andere kant. 'Waar ben je?' vraag ik. 'Ik sta voor je deur', meldt Eduard. Snel wat aantrekken en even later zit Eduard aan de koffie. Hij is om 05.00 uur uit Wateringen vertrokken en heeft met rugwind de 90 km vlot afgelegd.
Een uur later rijden we samen met 47 km/u naar de Waerdse Tempel in Heerhugowaard. De wind maakt zijn voorspelling waar, het waait al Bft 5. Met totaal 12 fietsers, één Mango, één Strada, twee roeifietsers en 8 Questen rijden we door het mooie polderlandschap tussen Heerhugowaard en Hoorn oostwaarts. Het gaat met snelheden van rond de 30 km/u wel heel rustig.
Eduard passeert de groep al filmend. Tot... zijn schuimkap 'airborn' gaat en in de sloot belandt. Hij vindt de kap gelukkig terug en met de wind schuin van rechts inkomend koersen we op Oosthuizen af.
Ten huize van de fam. Kastelein smullen we van diverse calorierijke cakes. Als de koffie bezonken is blijkt de wind al stevig aan te trekken. Elly, klein van stuk en zeker niet zwaar, krijgt van Jules een tweede 8 kg zwaar kettingslot aan boord. Hiermee moet ze de harde wind kunnen trotseren. Wel nemen zij een wat luwere route richting Amsterdam.
De resterende groep volgt Kees in zijn kielzog naar Volendam en Monnickendam. Het begint te regenen, maar serieuze vormen neemt het niet aan. Richting Waterland gaat het tegen wind, en die waait inmiddels niet zo zuinig ook. De roeiers, Cor Zwaag en Ingmar Zondervan moeten nu echt aan de bak. Ik kan Cor een tijdje van dienst zijn als windbreker en zie dan goed dat hij zwaar aan de bak moet. Hartslag 152 heeft ie als we 27 km/u rijden tegen Bft 6. Dan is een Quest wel super efficiënt, mijn hartslag zit rond de 100.
Op sommige halfwindse stukken wil de Quest zelfs 30 km/u rijden zonder dat er getrapt hoeft worden.
We steken op voor een versnapering. Het etablissement is afgeladen vol en we mogen plaatsnemen op het natte buiten meubilair. Gelukkig breekt de zon door. We vermaken ons met een groot aantal ééndags kuikens die samen met de moederkloek zeldzaam mak zijn. Je moet echt uitkijken om er niet op te trappen. Katinka blijkt de rekening voor ons voldaan te hebben en wil geen dotatie van ons. Hartelijk dank Katinka.
Volgens goed gebruik gaat Majoor Kees op tijd weer voor de troepen uit. Cor voert een stripact uit en neemt daar riant de tijd voor. Kees belt zelfs waar we blijven :).
De pont bij Ilpendam blijkt niet bediend te worden en we rijden dan maar richting Purmerend. Het laatste stuk langs het Noord-Hollands kanaal staat de wind dwars op de dijk. De Quest wordt af en toe door de wind flink bij de lurven gepakt en dat levert koerscorrecties op. De roeiers hangen zichtbaar schuin tegen de wind in. Bij Oost-Graftdijk gaan Eduard, Katinka en ik linksaf naar De Woude, de anderen gaan door tot Heerhugowaard.
Eduard moet nog 90 km, nu tegen een harde wind. Als ie thuis is zal zijn teller boven 300 km staan, een prima prestatie onder deze weersomstandigheden.
Ondanks de harde wind een prettige rit.
133 km.