vrijdag 8 juli 2011

Spectaculaire snelheidswinst door vizier

Eerder deze week berichtte ik dat ik het gevoel had dat het nieuwe mini vizier de snelheid merkbaar verhoogde. Het mini vizier overspant met zijn lengte van 76 cm de hele voorzijde van het instapgat. Ik wil uiteraard graag testen of mijn gevoel klopt. Vanavond is het bijna windstil en de temperatuur is met 21 graden C. ideaal voor een serie testritten.
Ik kies de methode om met de hartslagmeter met drie waarden van 100, 110 en 120 slagen per minuut steeds 4 runs te maken op het absoluut vlakke fietspad langs de Markervaart vlak bij ons huis. De testruns zijn meerdere kilometers lang waardoor het heel goed mogelijk is om de hartslag absoluut stabiel te krijgen en steeds de resulterende snelheid over langere afstand te kunnen aflezen. Ik maak steeds twee runs naar het zuiden en twee runs naar het noorden. Dat doe ik met en zonder vizier. De verkregen waarden zijn steeds binnen een halve kilometer per uur hetzelfde.

De resultaten zijn spectaculair, vooral bij lagere snelheden. De tabel is glashelder en veelzeggend.
Bij hartslag 100 bereik ik zonder vizier een snelheid van 29,7 km/u, met vizier een snelheid van 33,5 km/u. Dit is 3,8 km/u of 12,8 % sneller. Bij hartslag 110 is de snelheid zonder vizier 35,2 km/u, met vizier 38,0 km/u. Het verschil is 2,8 km/u of 8,0 % sneller.
Bij hartslag 120 worden de verschillen kleiner, maar zijn nog steeds goed merkbaar.

De vraag is waarom de snelheidswinst vooral bij lagere snelheden zoveel hoger is. Dit wordt veroorzaakt doordat de rijwind door de afgeronde rand van het instapgat wordt afgebogen en direct veel turbulentie veroorzaakt. Je voelt de wind dan ook duidelijk op je borst, nek en hoofd. Bij hogere snelheden wordt de rijwind door de rand van het instapgat kennelijk minder afgebogen en veroorzaakt merkbaar minder turbulentie.

Feit is dat bij normale toersnelheden de winst in snelheid spectaculair is. Daarnaast verbetert het comfort aanmerkelijk omdat de wind niet vol in je gezicht blaast. Inmiddels staat het sjabloon in de vorige posting over het minivizier online. De benodigde Lexan in de dikte 0,75 mm is in de webwinkel te bestellen. Het complete vizier staat nu in de webwinkel. Het 76 cm lange vizier, compleet met klittenband, zal 12,50 euro kosten. Tip: Bestel er 2 dan zijn de verzendkosten per stuk wat dragelijker.