zondag 4 april 2010

Wim valt van pedaal geloof af

Jaren lang fiets ik met TDP pedalen. Aanvankelijk aangeschaft om forse problemen met mijn knieën de baas te worden. Knieproblemen spelen nu gelukkig nauwelijks een rol meer. Waarom dan andere pedalen? De TDP pedalen zijn er in twee varianten, SPD en Look. Op Look kun je niet lopen en SPD heeft beperkingen die ik meer en meer begin te ondervinden. SPD heeft niet of nauwelijks 'float'. Float is de mogelijkheid om je voet op het pedaal met de hak naar links en rechts te draaien. Standaard SPD plaatjes hebben daarnaast een vrij kleine oppervlakte. Betekent dat je bij slijtage van de plaatjes al snel speling op je pedaal hebt.

Tijd voor wat anders. Na lang zoeken, wikken en wegen, is de keus gevallen op Bebop pedalen.
Wegen met maar 210 gram veel minder dan de 489 gram van mijn TDP pedalen, hebben 20 graden float en klikken aan beide kanten makkelijk in en uit. Het enige kleine bezwaar dat mountainbikers hebben is dat de pedalen in massieve modder iets minder makkelijk inklikken dan SPD.
De pedalen zijn moeilijk te krijgen. Ernie Frieke verkocht ze, maar doet dit nu niet meer. De geschiedenis van Bebop werd nogal gehinderd door het grotere Speedplay. Deze laatste fabrikant heeft door het onder druk zetten van handelaren getracht Bebop van de markt te drukken. Ze hebben het een tijd moeilijk gehad, maar lijken nu weer een revival door te maken. De site is vernieuwd, maar voor de pedalen moet je naar Duitsland.
Vanavond maar een setje besteld bij GoCycle.de. Helaas blijken de reserve plaatjes dit weekend uitverkocht en niet meer te komen.
Daarom maar een tweede set pedalen besteld. Voor 60 euro per paar, inclusief plaatjes, geen nekkenbreker.
Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van de resultaten.