zondag 17 juli 2011

Fortentocht 2011

De Fortenroute 2011 start vanmorgen vanuit De Woude. Als de pont om half 8 voor het eerst overvaart zijn er alleen maar velomobielen aan boord. Pé, Jan, Matthijs, Katinka, Jupp en Kees zijn ondanks de slechte weersverwachting present. De route in de Montana en rijden maar. Kees kent deze omgeving als zijn broekzak en gaat voorop.
Tot in de Beemster blijkt dat letterlijk alle bordjes Fortenroute zijn verwijderd. Geen idee waarom, maar vanaf dat moment mag ik voorop rijden. Het is wisselend bewolkt en het waait Bft 5. De zon laat zich regelmatig zien. We stoppen even voor een amazone die haar paard even later lopend in veiligheid brengt.
We rijden steeds rond de 30 tot 32 km/u, ook tegen de pittige wind in. Via Edam, Volendam, Monnickendam en Durgerdam, allemaal 'dammen' dus, rijden we de Schellingwouder bruggen over.
De weg langs het Amsterdam-Rijnkanaal is plotseling versperd. Op de Montana, het grote beeldscherm is heel prettig, is een omleiding snel gevonden. Dan gaat het op Muiden aan. Vervolgens rijden we over de vele smalle dijkwegen richting Abcoude. Daar houden we onze vaste stop voor koffie of iets anders.
In de verte tekenen de eerste donkere wolken zich af. We krijgen een eerste pittige bui over ons heen. Ik prijs me gelukkig met de racekap, tegenwoordig mag ie ook toerkap heten :). Ondanks de harde regen blijf ik lekker droog en kan goed blijven zien.
Jupp krijgt een lekke achterband en dat betekent even wachten. Matthijs heeft schandalig lekkere pepermunt en we snoepen daar lekker van. Het is bijzonder rustig langs de weg. Met mooi weer zijn de dijkweggetjes door medefietsers, joggers, wandelaars en paardrijdende meisjes bijzonder lastig te berijden. Het slechte weerbericht heeft blijkbaar veel mensen binnen gehouden.
Vlak voor Hoofddorp zijn mijn drie AA accuutjes in de Montana leeg en ik denk ze te verwisselen voor verse. Kennelijk pak ik een setje al eerder gebruikte accu's en krijg de Montana niet aan de gang. Kees reikt me 4 nieuwe accuutjes aan, maar die zijn al heel lang niet opgeladen en ook leeg. Dan maar even op de bonnefooi verder.
Kees rijdt voorop en prompt staan we midden in Hoofddorp.
Jupp weet wel de goede weg en al snel pauzeren we in het Hoofddorpse bos. Cees heeft nog enkele versie accuutjes en daarmee navigeren we wat makkelijker verder.
Een vriendelijke meneer wil wel een foto van ons maken. Dat heeft ie meer gedaan, want de kiekjes lukken prima. Wel staat Kees er twee keer met gesloten ogen op :).
We zeilen voor de wind redelijk tussen de buien door en zijn in de omgeving van Haarlem weer op bekender terrein.
Na pont Buitenhuis, waarop ik volgens goed gebruik snel in slaap val, gaat het langs de A9 naar Krommenie. Een ooievaar vliegt een tijdje met ons mee. Katinka is in Beverwijk afgeslagen, zij is bijna thuis.
In Krommenie krijgen we een pittige bui over ons heen. Met het vizier aan één kant wat lager hou ik de regen effectief buiten en kan toch uitstekend zien. Hooguit wat heel kleine druppeltjes stuifwater komen op mijn bril.
Pé gaat direct door, Kees, Matthijs en Cees drinken nog een kop koffie om daarna aan hun laatste etappe te beginnen. Cees Roozendaal zal totaal ruim 285 km hebben gereden.
Mooie snelle tocht.
Vandaag 180 km. Totaal nu 5150 km.

Update over de bordjes Fortenroute

Op de site van de Fietsersbond Amsterdam vind ik de volgende informatie:

ANWB rondritten exit?


In en rond de stad lopen vijf door de ANWB bewegwijzerde rondritten: de Fortenroute, Aeën- en Dieënroute, Geinroute, Amstelroute, Schellingwouderoute.

De dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (dIVV) in Amsterdam beschouwt het zgn. knooppuntennetwerk als een goed alternatief en vindt het niet nodig om meerdere systemen in stand te houden die (vrijwel) hetzelfde doel dienen.
Daarom overweegt men om de rondritbordjes te laten verwijderen.
De bordjes van de Fortenroute zijn al verwijderd.
Domme ambtenaren.