dinsdag 22 juni 2010

Topo Benelux, vizier en snel rondje Noord-Holland

Topo Benelux is de afgelopen dagen aan de tand gevoeld en.... door de mand gevallen. Het programma zegt niet eerlijk dat het alleen maar geschikt is voor het maken van toeristische routes. De routes die Topo Benelux maakt zijn tot 50% langer dan de rechtstreekse route naar het doel. Voorbeelden van een korte route naar Castricum liet ik eergisteren al zien. Bij een langere route, De Woude - Enkhuizen, maakt Topo Benelux het echt te bont. Het programma stuurt je zelfs via Medemblik, totale onzin dus. Is de route rechtstreeks 45 km, Topo Benelux wil graag dat je 69 km rijdt. Hiervoor koopt je geen routeringsprogramma.
Vanmorgen rij ik een rondje Noord-Holland. Superieur weer, vrijwel geen wind, en met 15 graden nog heerlijk fris.
Topo Benelux rekent een redelijk normale route uit naar Den Helder, en komt via Schoorldam uiteindelijk op het Noord-Hollands kanaal uit. Je rijdt dan parallel aan het kanaal naar de marinestad. Niet volgens Topo Benelux, die wil koste wat het kost via Petten. Prima, maar dan zou je verwachten dat het programma je langs de duinen naar Den Helder laat rijden. Nee hoor, na de omweg Petten kom je gewoon weer op de weg naast het NH-kanaal uit.
Is het programma dan helemaal nutteloos? Nee, niet helemaal. Als je verdwaald bent brengt het programma je razendsnel weer op de goede weg. Heb je een afslag gemist, dan heeft Topo Benelux dat binnen enkele seconden in de gaten en heeft onmiddellijk nieuwe route aanwijzigingen voor je klaar. Dat gaat echt zeer veel beter dan de OSM Fietsmap. Fietsmap moet heel lang rekenen en geeft al gauw een geheugentekort waarschuwing.
Al met al mixed feelings over Topo Benelux.

Bijgaand fotootje van het vizier is een nieuwe variatie op dit thema. Hier heb ik de lippen niet geheel omgebogen maar slechts een hoek van ongeveer 40 graden gegeven. Hiermee komt het vizier boven het donkere instapgat en heeft derhalve geen last van reflecties van de rand van het instapgat. Bij regen is het een ander verhaal, er vallen soms wat druppels van het vizier in het instapgat. Niet heel erg, die druppels zouden er anders rechtstreeks in gevallen zijn.

Het rondje Noord-Holland, even na 10.00 uur vertrek ik, verloopt vrij snel met gemiddeld 32 km/u. Via Den Helder, koers ik naar Den Oever. Het is heerlijk rijden met regelmatig snelheden van iets boven de 40 km/u. Topo Benelux stuurt me dit keer langs een leuke route en vermijdt daarmee het slechte wegdek in de plaats Hypolytushoef. Het volgende traject naar Medemblik brengt me door Kreileroord. De laatste 10 km naar Medemblik zijn geplaveid met een slecht klinkerwegdek. Dat liever niet en ik zoek de mooie weg langs het IJsselmeer weer op. In Medemblik drink ik mijn gewoonlijke kopje espresso bij restaurant Kwikkel. Wel moet ik even wachten op de stoomtram die mijn weg kruist. Het laatste stuk naar huis heb ik de wind achter en door de Wieringermeer blijft er steeds 43 km/u op de Cat-Eye.
Na 145 ontspannen kilometers ben ik al om kwart over drie weer thuis.