maandag 3 augustus 2009

Boodschappenritje via Beverwijk en duinen

Vanmorgen komt Kees traditiegetrouw rond 11.00 uur op de koffie op De Woude. Eieren, sla en een pak heerlijke door hem zelf vers gebakken kokos makronen heeft ie mee. We bouwen eerst het nieuwe TerraCycle kettingwiel in. Ik ben benieuwd of dit het raspende geluid verhelpt. Na een broodje vertrekken we voor een boodschappenrondje naar onder meer Castricum en Limmen.
Eerst rijden we naar Wormerveer en bij Busch en Dam slaan we linksaf om de schitterende rit over de Groenedijk en de Zeedijk te maken. Die eeuwenoude omgeving is zo mooi dat het nooit verveelt. Vooral het stuk bovenop de Zeedijk is onwaarschijnlijk mooi. Ik maak een paar foto's en we stoppen even later aan het eind van de Zeedijk. Vandaag heb ik voor het eerst de Panasonic Lumix FX37 mee. De Canon G10 is voor een terugroepactie van Canon naar een Nederlands reparatiebedrijf. Het is even wennen, maar de Panasonic doet het uitstekend.

Een 'kettenkar', een paardenwagen, komt aangesloft. Kees zwaait en de voerman, zijn hond naast hem, zwaait terug. Een heel leuk tafereel. Via het havengebied van Beverwijk, nieuw voor Kees, rijden we door Beverwijk om in Wijk aan Zee te komen. Daar rechtsaf om via het tuinbouwgebied van Heemskerk de Kennemer duinen in te rijden. Ik rij midden door de duinen, bewust niet door de zeereep, om via de Brabantse Landbouw boerderij, te eindigen bij Kijk-Uit en de begraafplaats Onderlangs. Het is druk met fietsers, maar dat levert geen probleem op. Uiteraard moet je goed uitkijken, onze snelheid is wel ruwweg twee maal zo hoog als die van de overige fietsers.
Via de apotheek komen we in Limmen bij de groentenboer. De Quest wordt daar volgeladen met zeker 10 kg aardappelen, bananen en wat al niet meer. Via de slager rijden we met de wind achterlijk naar Akersloot. Ondanks de zwaar geladen Quest rijden halen we makkelijk 38 km/u. In Akersloot rij ik gelijk op met drie jonge meiden op één scooter. Ze mogen 25 km/u, ze rijden evenwel 35 km/u. Als ik naast ze kom rijden gillen ze het uit van plezier.
Op de pont in Akersloot worden we door een lieve mevrouw in een auto getrakteerd op zoute drop, heerlijk.
Kees gaat linksaf naar Heerhugowaard, ik rechtsaf naar De Woude. Ondanks de zware lading pers ik er nog 52 km/u uit.
Heeft het nieuwe TerraCycle kettingwiel de oplossing gebracht? Ja en nee. Het intermitterende raspende geluid is weg, in plaats daarvan lijkt wel het ratelende geluid van de ketting tegen de kettingbuis toegenomen. We blijven nog wel even zoeken. Feit is wel dat ik nogal gevoelig ben voor hinderlijk geluid. Om die reden rij ik dan ook niet met een gewone bril, maar met een Alpine sportbril. De gewone bril veroorzaakt zoveel meer windgeruis, dat mij dat direct hindert en ik de afgeronde fietsbril weer opzet.
55 km.