vrijdag 3 april 2009

Duin en strandwalroute

Vanmiddag moet ik voor 15.00 uur een boodschap doen. Kees komt langs om zogenaamde Poolse koeken te bezorgen. Poolse koeken zijn calorieën bommen die Marian, Kees' vrouw, bakt als noodrantsoen voor onderweg. Ingeseald blijft de heerlijke koek maanden goed. De koeken bewaar ik in een grote kunststof doos in de garage. Tot .... ik in de gaten krijg dat de koek als vanzelf verdwijnt. Wat blijkt, mijn vrouw Marian, vindt ze ook heerlijk.
We rijden via Wormerveer naar Castricum. Het is kostelijk weer, 18 gr. C., onbewolkt en bijna geen wind. Als de brug over de Knollendammervaart open staat trek ik mijn shirt met lange mouwen uit en voor het eerst kan het hemd met korte mouwen aan. Daar doe ik het voor.
In Castricum moet ik een paar adressen bezoeken en kom wel heel veel bekenden tegen. Nu vallen wij met twee Questen nogal op, maar vanmiddag is het prime-time. Het ritje door de duinen gisteren is ons goed bevallen. Wij scoren ieder een jaarkaart bij Landschap Noord-Holland voor het bezoeken van de Kennemer duinen en gaan meteen weer een stukje die kant op. Langs Kijk-uit fietsen we naar het zweefvliegterrein. Plotseling dringt een vreselijke stank onze neusgaten binnen, onmiskenbaar van aalscholvers. Even kijken in de vogelobservatie hut het 'Boetje van onze Kees'. Dat zal wel een andere Kees zijn dan onze Kees van Hattem.
De aalscholvers vliegen af en aan terwijl er ook een groot aantal op het nest zitten. Aalscholvers nestelen bij voorkeur in bomen, maar doordat hun uitwerpselen zo zuur zijn gaan die bomen dood en moeten ze uiteindelijk op de grond nestelen. Op een tweetal kleine eilandjes lukt dit prima.
Even later rijdt Kees lek. De Avocet is al heel dun en de lucht ontsnapt sissend. De band is behoorlijk beschadigd en kan de vuilcontainer in. Weer ontmoet ik een oud-buurjongen, heel leuk. Ook komt een echtpaar langs dat ons vraagt of wij gisteren op de Hondsbossche zeewering reden. Ja inderdaad, dat waren wij ook.
Kees rijdt voorop en rijdt via 'Keulen en Aken'. Ik vraag wat ie aan het doen is. 'We rijden de Duin en strandwalroute en die komt bij de pont in Akersloot uit, Wim'. Goed Kees, met dit weer kan het fietsen niet lang genoeg duren.
50 km