woensdag 28 augustus 2013

Lager crankas kapot ... of niet?


De laatste dagen komt er een steeds sterker knerpend geluid uit de omgeving van de crank. Het geluid is het hevigst als ik met het linker pedaal van me aftrap. Bij Jan in Enkhuizen verwissel ik het linker Bebop pedaal voor een nieuw exemplaar. Geen soelaas, het Bebop pedaal is het dus niet. Hoe nu verder? Hans van Vugt van Elan, leverancier van de SRM crankset, wil me best helpen maar zit op een fietsbeurs in Duitsland. Volgens Hans is de SRM crank wat betreft de lagering identiek aan de standaard crank.

Willem Vierbergen van het servicepunt voor velomobielen in Noord-Holland betwijfelt sterk of het het lager is. 'Dit komt vrijwel nooit voor' is zijn stellige mening. Hij denkt eerder dat de crank niet voldoende vast zit op de as. 'Gewoon boutje aandraaien' is Wim's advies.

De Quest op zijn kant en de passende inbussleutel erop. En ja, de inbusbout kan meer dan een kwart slag aangedraaid worden. En passant ook de inbusbouten van de omklemming van het crankstel op het aluminium vierkant aangedraaid. Kunnen ook maar liefst een kwart slag aangedraaid worden.

Een korte proefrit bewijst dat alles weer helemaal stil is. Willem, hartelijk dank voor precies het juiste advies.


Quest en rugstreeppad


Mijn vaste trainingsritjes maak ik graag in de avond als ieder ander voor de buis zit. Hartje zomer is het nog licht als ik thuis kom. Nu de dagen korter worden, kom ik in het donker thuis. Wel zorg ik er voor dat de rit over de dijken min of meer bij daglicht plaats vindt. Over fietspaden rijden in het donker vind ik geen probleem.

Als ik in het duister thuis kom druk ik op de afstandsbediening en zwaait de garagedeur open. Vaak zie ik op de oprit felle lichtpuntjes waarvan ik de herkomst tot nu toe niet begreep. Nu weet ik wel waar dit door veroorzaakt wordt, de rugstreeppad. Zo gauw de garagedeur openzwaait komen de rugstreeppadden aangerend en proberen de garage in te lopen. Ik moet goed opletten om er niet overheen te rijden.

Hetzelfde maak ik dagelijks mee als ik het kippenhok voor de nacht afsluit om te voorkomen dat vossen onze Noord-Hollandse Blauwe kippen opnieuw vermoorden. Zo gauw ik de achterdeur van de garage openmaak komen de rugstreeppadden aangesneld. Ik moet snel de deur achter me dicht doen en kijken of er niet al een rugstreeppad tussen de deur zit.

Vanavond wachten er in de onmiddellijke omgeving vier rugstreeppadden tot ik de deur open doe. Het zijn een heel klein exemplaar en ook een paar grotere padden. Ik pak ze allemaal op en doe ze in een glazen schaal om er een foto van te maken.

Toch bijzonder dat deze relatief zeldzame en zwaar beschermde rugstreeppadden op ons eiland in zulke grote aantallen voorkomen. Wil je meer weten over deze prachtige diertjes, kijk dan hier.