zaterdag 21 november 2009

Resultaten paraplu en mooi rondje Schermer

Het weer is subliem, de zon schijnt volop en de temperatuur heeft een voor de tweede helft van november onrealistische waarde van 15 gr. C. Het waait Bft 3 tot 4 uit het zuid-zuidoosten.
Kees heeft vanmiddag een familiefeest en kan niet te laat thuis zijn. Daarom rij ik met Kees een klein rondje Schermer. Via Driehuizen en Groot-Schermer bereiken we al vlot Schermerhorn. Het voor de wind over de schitterende dijken rijden is een feest. Eindeloos zicht over een open landschap vanaf een hoogte van 5 tot 10 meter is echt genieten. Ik maak een paar foto's en neem graag het risico dat sommige plaatjes al eens eerder hier zijn gepasseerd.
Na koffie en koek bij de familie Van Hattem ga ik richting De Woude. De wind komt nu van voren in en op de lange Westdijk kan ik mooi bekijken hoeveel de opgezette paraplu mij remt. Ik rij een tijdje zonder paraplu met hartslag 107 en rij 31 km/u. Ik pak de paraplu en zet die al rijdend op. Dat lukt redelijk goed al moet de snelheid wel een stuk verlaagd worden. Nu voer ik de snelheid weer op en stabiliseer mijn hartslag weer op 107 slagen per minuut. De snelheid wordt nu 27 km/u. Het 'verlies' door de paraplu is dus 4 km/u. Na de bocht bij het pontje Akersloot komt de wind wat meer dwars in. Ik herhaal de procedure en zie nu dat het snelheidsverlies tussen 2,5 en 3 km/u is. Voor de wind is er uiteraard nauwelijks verlies. Gemiddeld zal het verschil dus rond 2,5 km per uur bedragen. Het rijden voelt aan alsof je met te zachte banden rijdt.
Alles overziende is de paraplu prima om onverwachte buien het hoofd te bieden. Een hele dag ermee rijden kan natuurlijk wel, maar het rijdt merkbaar zwaarder. Ik weet niet hoeveel het Versatile dakje remt, lijkt me wel aardig om te weten.